2 entry daha
  • üzerine çok araştırıp çok okuduğum yalılardan biridir.
    sizler de faydalanın çılgın suserlarım.

    hatice sultan yalısı, büyük mecidiye cami'ne bitişik, beşiktaş'ın ortaköy semtinde bulunur. 1800'lerin sonunda ıı. abdülhamit tarafından v. murat'ın kızı hatice sultan için inşa edilmiş olan bu yalı prenses yalılarından biri. 5. murat’ın 31 yaşında gelin olan en büyük kızı hatice sultan’a düğün hediyesi olarak verilmiş. hanedanın yurtdışına sürülmesinden sonra bir süre yetimhane ve ilkokul olarak da kullanılan yalı 1972 yılından beri yüzme ihtisas kulübü’ne ait olmuş. yalıda 1972 yılından itibaren su sporları yapılmaktaydı fakat daha sonra il özel idaresi tarafından 2009’da fehime sultan yalısı ile birlikte kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarıldı. ihaleyi thy do&co ortaklığı kazandı. thy ve do&co ortaklığıyla restore edildikten sonra butik otel olarak kullanılacak.

    gördüğünüz gibi tarihimiz elden gidiyor.

    yalının teknik özellikleri de şöyle:
    taşıyıcı sistem: ahşap
    örtü türü: eğimli kırma
    örtü malzemesi: kiremit
    cephe malzemesi: ahşap
    teknik donatı: elektrik, su, kanalizasyon ve ısıtma
    sağlamlık durumu: iyi
    plan özellikleri: ayrık nizam, bodrum + zemin kat + 1 normal kat + çatı katlı, karkas yapı
    mimari üslup: neo-klasik
    yaptıran: saip halim paşa

    (bunu sanırım büyükşehir tarafından açılan bir siteden almış not etmiştim ama sitenin adını hatırlamıyorum şuan)

    kırma çatılı dar saçaklı olan hatice sultan yalısı dört kapıya sahip. bunlar; cadde, bahçe ve deniz tarafındadır. dış cephede iyonik ve eklentik, ahşap, kabartma yarım sütunlar ve pencere alt ve üstlerinde pano ahşap bezeler vardır.

    sonra bu yalı; saip halim paşa’ya ait olan yalı, ölümünden sonra 2.abdülhamid biraderzadesine tahsis edildi. 5.murad’ın büyük kızı hatice sultan’ın düğünü bu yalıda yapıldı. hanedan yurtdışına çıkarılınca, yalı rum okulu olarak kullanıldı. 1958 yılında hatice sultan yalısı’nın caddeye bakan tarafı genişletildi. ön kısmı, koridoru ve yalının arka tarafındaki müştemilatı yıktırıldı.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap