40 entry daha
  • izlerken başlarda sıksa da ilerledikçe ilginizi çekmeye başlayan ve dikkatle izlenilmesi, üstüne düşünülmesi gereken bir film olmuş. oyunculuklar harika üstüne bir laf etmeye gerek yok ama filme dair bir iki laf etmek gerek.

    --- spoiler ---

    film bittiğinde hee bunlar eski karı kocaymış, çan da 8 kere çaldı demek ki saat 8 ve adam 9'daki trene yetişir gider gibi düşüncelere dalmışken, üstüne biraz düşünüp izleyenlerle konuşunca aslında olayın bunlarla hiç alakası olmadığını, tamamen orijinal ve kopya üzerine bir film olduğu kanısına vardım.

    adam kopyanın her ne kadar orijinali taklit etse de aslında orijinalden farklı olduğunu (ufak da olsa), bu yüzden kopyanın da bir değeri olduğunu savunuyor. kadın da kopyanın farklılıkları nedeniyle değil, insanların kopyaya baktıklarında orijinalin yaşattığı ile aynı duyguyu yaşayıp yaşamamalarına göre bir değeri olacağına inanıyor. bunu gittikleri müzede yıllarca orijinal sanılarak sergilenen ama aslında kopya olan bir eseri örnek göstererek anlatıyor.

    zaten bu müzenin çıkışında da bir anda adam eski kocasıymış gibi davranmaya başlıyor. aslında kadın adamın boşandığı eşi taklidi yaparak, yani kendisini bir kopya yerine koyup, adamda aynı duyguları uyandırma çabasında. bence bunu da başarıyor.

    hiçbir zaman evli olmadıklarını, adama balayı yaptıkları oteli sorduğunda da anlıyoruz. balayı yaptıkları otelin önünde olup, oteli hatırlamaması biraz zor. adam başka bir oteli gösterirken, kadın önünde oturdukları otele girip, biz bu otelin 9 numaralı odasında balayı yapmıştık diyor ve anahtarı istiyor. bunu demeden önce de anahtarların asılı olduğu yere bakıp, boş olan bir odayı seçtiği görülüyor. yani o odada balayı yapmadıkları da buradan anlaşılabilir.

    aslında her şey kadının kurgusu ve adama kopya olarak aynı duyguları yaşatmayı başarıyor.

    tamamen götümden attığım, bana mantıklı gelen açıklaması bu oldu filmin. çünkü bunlar evliymiş aslında diye düşününce filmde çok büyük boşluklar oluşuyor. filmi kadın erkek ilişkisinden çok, orijinal ve kopyanın değeri üzerine bir film olarak düşününce daha çok sevdim açıkçası.

    --- spoiler ---
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap