3 entry daha
  • ölümler, çalkantılar, ve entrikalar ile geçen hayatıyla tam bir kadim anadolu hükümdarı. günümüzde bile hikayesini dinleyenler kendilerini ona yakın hissedebilirler. yaşamlarını üç bin küsur yıl ayırıyor olsa da...

    babası büyük şuppiluliuma, mısır'ı yakıp yıkar ama beraberinde kölelerle birlikte hattuşaş'a vebayı taşır. ikinci murşili'nin hayatındaki kırılma noktası bu olur. bu olay olmasa büyük ihtimalle imparatorluğun bir bölgesine vali olup daha normal bir hayat sürecekti. fakat veba, önce babasını, sonra abisini alır. murşili artık çocuk yaşta bilinen dünyanın en muazzam imparatorluklarından birinin başına geçmiştir. üvey annesinin entrikaları, karısının ve halep ve karkamış valiliklerini yürüten iki kardeşinin ölümleri, tüm bu ölümlerin arasında hitit'e yaraşır bir savaşçı kral olma zorunluluğu, fırtınalı bir gecede gelen kekemelik falan derken anadolu hafızasında yer edinmiştir. ikinci murşili'nin veba duaları olmadan, hititler hakkında bildiklerimiz hep biraz eksik kalır.

    "...günah işleyip kötülük edenlerden teki bile bugün hayatta değil. öyledir, babanın günahı oğluna geçer. bu nedenle de babamın günahı bana geçti. tanrılarım, efendilerim, ülkem adına şimdi size veba için bir armağan sunuyorum; telafi ediyorum. tanrılar, efendilerim, bir kez daha bana karşı merhametli olun."
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap