3 entry daha
  • harvard üniversitesi ekonomi ve yönetim bilimleri profesörü olan ve ayrıca strateji ve rekabetçilik enstitüsü başkanlığı yapan 1947 doğumlu michael porter tarafından tanımlanmış bir modeldir.

    ana hatlarıyla 5 güç modeli başlıkları şöyle özetlenebilir ;

    pazardaki rekabetin şiddeti

    işletmenin girmek istediği pazardaki mevcut firmaların veya yeni girebilecek firmalar arasında oluşabilecek rekabetin etkilerinin incelendiği başlıktır.

    ikame malların yarattığı etki

    ikame malların varlığı işletmeler açısından tercih edilebilirlik derecelerinde değişiklik yaratabilmektedir. ikame malların fazla olması işletmeler açısından kar marjını düşürücü bir olgudur. işletmeler ürünlerinde farklılaştırmaya giderek müşterilerin ikame malları tercih etmelerini engellemelidir.

    yeni rakiplerin pazara girme potansiyeli

    yeni rakiplerin pazara girme potansiyeli söz konusu sektörün pazar payıyla ve kar oranıyla doğru orantılıdır. karlı bir pazardan bahsediliyorsa eğer bahsi geçen pazar işletmeler açısından yatırım yapılabilir bir pazar olarak algılanacaktır. ilgili sektörde pazar payının düşük olması rekabeti artıracağından maliyetler artacak ve işletmeler yatırım kararlarında değişiklik yapacaktır.

    tedarikçilerin pazarlık gücü

    mesela bir market işletiyorum ve ürünlerimi bir toptancıdan alıyorum eğer toptancımın çok sayıda rakibi varsa bana aynı ürünleri sunan ya da ikame ürünleri sunan başka temin ediciler varsa bu tedarikçimin gücünü azaltır ve beni güçlü duruma getirir. tedarikçim bana ürün farklılığı sağlıyorsa bu da tedarikçimin bana güç katmasını sağlar. yani kısaca özetlemek gerekirse tedarikçiler piyasada az sayıda ise , ( örn. rafineri .. gibi) tedarikçinin borusu öter aksi durumda işletmenin şartlarına uymak zorunda kalacaktır.

    müşterilerin pazarlık gücü

    müşterilerin pazarlık gücü piyasadaki mal ve hizmet miktarıyla alakalıdır. ikamesi bol olan bir üründen bahsediliyorsa eğer müşterinin tercih imkanı fazla olacağından müşterinin ya da başka bir ifadeyle alıcının pazarlık gücünden bahsedilebilir.

    michael porter işletme ve pazarlama dalında uzman birisidir. beş güç modeli de işletme üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya koyduğu ve hala yüksek derecede geçerliliğini koruyan kavramlardan oluşmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap