• suat yalaz'ın mükemmel eseri son osmanlı'nın genç, enerjik kahramanı.
    kendisi birinci dünya savaşı sırasında osmanlı ordusunda görev almakta fakat genelde kafasına göre takılmaktadır.
    marmara'da bir gemide, gıcık olduğu alman subayını eskitince(bkz: eskitmek) orada daha fazla durmayıp güneye kaçmış, cemal paşa komutasında kanal harekatı'na katılmıştır. sonrasında pekçok kez ingilizlere(bkz: gavur) esir düşmüş, hayatta kalmayı başarmıştır ama...
    yandım ali kim işine gelirse onunla çalışır fakat kesinlike çıkarcı, onursuz bir kişi değildir. toprağına bağlı, osmanlı toprağında yabancı görmek istemeyen bir askerdir ki bu yabancılara -belki de özellikle- zamanın müttefikleri almanlar da dahildir.
    bir ermeni terzinin deyimiyle, rudolph valentino'ya benzemektedir. iyi derecede almanca, fransızca bilir. belki ingilizce de biliyordur, emin değilim. boksordur, fransa'da almıştır boks eğitimini (sonra da boks hocasının karısıyla işi pişirmiş, hocasından bi güzel dayak yemiştir 19-20 yaşlarında).
    avrupa'da, anadolu'da, arabistan ve türkistan'da sayısız maceralara atılmış; bazen birinin, bazen de bir hazinenin peşinde koşmuştur. kadınlara dayanamaz, onlar da yandım ali'ye. dinle imanla da pek işi yoktur, "bi tek fatiha bilirim" demişti bir alman'a zamanında.
    evet evet o kesinlikle bir yerli corto maltese'dir, belki yandım ali'nin ayakları daha çok yere basar ama(vatanı var ya)...
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap