8 entry daha
  • aki kaurismaki' nin proletarya üçlemesinin son filmi olan kibritçi kız, bir fabrikada çalışan kazandığı parayla annesine ve üvey babasına bakmak zorunda kalan mutluluğu hayatına giren erkekler tarafından engellenmiş liris'in hikayesini anlatmakta.

    liris'in tek düze ve kötü gitmekte olan hayatı barda tanıştığı bir adam sayesinde aniden değişir. aradığı mutluluğu sınıfsal anlamda ondan çok farklı bir adamda bulabileceğinin saflığı ve inancında, onu ailesiyle tanıştırmak ister. bu tanışmanın akabine sınıfsal farklar baskın gelir ve o akşam liris terkedilir. liris'in hamileliği bu ilişkiyi kurtarmak için son umududur ancak bu umut da boşa çıkar. bundan sonra ise, yaşadığı hayat ve hayal kırıklıkları liris'i kendi kişisel dönşümüne kapı aralayacak ve annesi başta olmak üzere, onu mutsuz etmiş herkese yönlendireceği öfkesiyle bir intikam yolculuğuna çıkacaktır..

    aki kaurismaki'yi kutlamak istiyorum, oldukça başarılı bir filme imza atmış. sosyal sömürü ve adaletsizlik alt zemininde, iyi bir suç filmi örneği sunmuş. filmin kamera tekniği diğer üçlemesi olan finlandiya üçlemesiyle benzer özellikler taşıyor. bunun yanında filmini ifadesiz mimiksiz oyunculuk teması üzerine kurması ve filmini bu zeminde kotarması yine kaurismaki'nin özgünlüğünün bir kanıtı.

    filmin başrol oyuncusu kati outinen'in gösterişsiz ama güçlü oyunculuğundan bahsetmemek olmaz. donuk bir ifadeyle duyguları anlatmak mimiksiz surat ifadesiyle karaktere dinamizm katmak mümkün olabiliyormuş. kibritçi kız onun en önemli filmlerinden kutluyorum..
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap