3 entry daha
  • uyarlanımcı olmayan evrimsel kuvvetlerden biridir.

    biri uyarlanımcı (doğal seçilim), diğer üçü ise uyarlanımcı olmayan dört temel evrimsel mekanizma vardır. evrimde rol oynayan, uyarlanımcı olmayan evrimsel kuvvetler şunlardır:

    mutasyon: dna'nın çoğaltılması* esnasında meydana gelen arızalardır. kalıtımsaldırlar, dolayısıyla bir sonraki nesile aktarılabilirler. çoğaltma enzimleri hata yapmaya müsait oldukları için doğada bulunan hiçbir organizma bu arızalardan muaf değildir.

    rekombinasyon: genetik çeşitliliği (nükleotid ya da kromozom düzeyinde) yeniden tasnifleyen bir muameledir. farklı genler arasındaki bağlantıları ortadan kaldırarak seçilimin tek bir gen düzeyinde daha verimli çalışmasına olanak sağlayabilir. öte yandan, birlikte uyumlu olan yapılar arasındaki bağlantıları ortadan kaldırarak seçilimin gücünü kısıtlayabilir.

    genetik sürüklenme: genetik farklılıkların sıklıkları bir nesilden diğerine gelişigüzel bir şekilde seçilerek aktarıldığında - sürüklendiğinde - aynı kalmayacaktır. bu sürüklenmenin beraberinde getirdiği sıklıklardaki çalkalanmaların ne kadar önem arz edeceği öncelikli olarak incelenen popülasyonun büyüklüğüne bağlıdır.

    göreli küçük popülasyonlarda, bir nesilden diğerine sıklıklardaki bu çalkalanmalar daha fazla olacaktır - bu durum daha güçlü sürüklenme anlamına gelecektir. popülasyonun bir sonraki nesilde nasıl bir genetik çeşitlilik barındıracağı seçilimin (istikamet belirten, direten bir evrimsel kuvvet) ve sürüklenmenin birbirine kıyasla ne kadar kuvvetli oldukları ile ilintilidir.

    fizik alanında daha ziyade belirli bir istikamet / yön belirten sürüklenmenin aksine, genetik sürüklenme istikamet belirtmeyen bir evrimsel kuvvettir; özünde, dağılmayı / yayılmayı ifade eder.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap