7 entry daha
  • pazzi aşiretinin süikastına uğrayıp , ağır kılıç yaralarıyla kurtulmuş olan medici'dir. çocuklarının öğretmeni hümanist poliziano onu duomo'nun kutsal eşyalar odasına kilitleyip hayatını kurtarmasaydı, sanat ve insanlık tarihi ne derece değişirdi doğrusu insan merak ediyor.

    sanat ve sanatçı dostuydu, hristiyanlığa değilde pagan inanışlarına gizli bir tutkusu vardı. la primavera'nın siparişini o vermiştir sandro boticelli'ye. bazı uzmanlar la primavera'daki tanrıların elçisi merkür'ün yüzü olarak lorenzo'nun resmedildiğini savunurlar. fakat boticelli finansörüne kurnazca yağ çekmiştir. lakin lorenzo çirkinliğiyle bilinirdi, tablodaki lorenzo ise onun yakışıklı bir resmedilşiydi.

    cömertliği sebebiyle muhteşem lorenzo diye tanınan lorenzo de'medici, usta bir ressam ve şairdi; iyi bir gözü olduğu söylenirdi. 1489 yılında lorenzo, floransalı genç bir heykeltıraşın eserlerini beğenip onu medici sarayında yaşamaya davet etmişti. burada güzel sanatlar,muhteşem şiirler ve yüksek kültürle çevrili bir ortamda sanatını icra edebilecekti. medici himayesi altındaki delikanlı, kendini geliştirip tarihin en ünlü iki heykelini oymuştu: pieta ve davut. michelangelo ismiyle tanman bu yaratıcı dev, kimi zaman medici'lerin insanlığa en büyük hediyesi olarak anılır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap