3 entry daha
  • mustafa kemal'in kendisiyle olan mektuplaşmalarına dair ataturkiye.com sitesinde sunulan içeriğe fazla güvenilmemelidir zira en azından bir mektup (20 temmuz 1915 tarihli olanı) sansürlüdür. sansürlenmesinin nedeni muhtemelen atatürk'ün ateist olduğunu (veya daha genel bir tabirle inançlı olmadığını) gösteren bazı ifadeler. gerçi sansürlü halinden de az çok bir fikir edinmek mümkündür. sözkonusu mektubun sansürsüz tam metnine, erdal inönü'nün anılar ve düşünceler kitabının 3. cildinden ulaşabilirsiniz. aşağıdaki linkte de sansürsüz versiyon, yine erdal inönü kaynak gösterilerek verilmiş:

    http://belgelerlegercektarih.wordpress.com/…mektup/

    mektubun can alıcı kısmını da alıntılayalım:

    "görüyorsunuz ya madam, benim insanlarım şehit olmayı ararken de budalaca davranmıyorlar. peygamberimiz ne kadar bilgeymiş. insanların gerçek arzularını ne kadar iyi biliyormuş. bana gelince, çok yazık ki, bu inanmış insanların allah vergisi nitelikleri bende yok, ama bu nitelikleri desteklemeyi de hiç ihmal etmiyorum.

    çok garip bulduğum bir şey var. erkeklere huriler ve başka güzel eğlenceler vaat eden hazreti muhammed, kadınlar için hiçbir taahhüde girmiyor. bu duruma göre ölümden sonra erkekler, cennetteki kadınlara sahip olarak hoş vakit geçirirlerken, kadınların dayanılmaz hale düşecekleri anlaşılıyor. öyle değil mi?"

    atatürk'ün aynı hanıma yazdığı başka mektuplarda da aynı tarzda ilginç ifadeler var.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap