5 entry daha
  • arius, hıristiyan tevhidcisiydi. nasıl yani dersek, şöyle şu an mevcut bedenleme ve teslis inancına şiddetle karşı çıkan bir hıristiyan din adamıydı. ona göre, biz müslümanlara göre de öyle, hz isa allah'ın kulu ve elçisiydi. allah'ın herhangi bir yaratılmışın suretinde yeryüzünde zuhuru mümkün değildi.

    düşünce ve fikirleri itibarıyla mevcut iktidarın, ki onu etkileyen güçlü grupların da, pek hoşuna gitmiyordu. iznik konsili kurulup fikirler bir bir ortaya döküldüğünde arius ve arkadaşları kargaşa çıkarmakla suçlandı. yunan felsefesi, eski mısır düşüncesi gibi pagan ve çok tanrılı sistemlerin düşünce olarak hıristiyanlığa karıştırıldığı iskenderiye kilisesi'nin şiddetli muhalefeti ve hükümdarı etki altına almasıyla arius öldürüldü. evet öldürüldü, yandaşları da öyle.

    arius'un düşüncesi hakiki hıristiyanlığın belki de yeryüzünde son temsiliydi. konsille birlikte, hıristiyanlık artık kul düşüncesinin kutsal kelama karıştığı yeni bir din haline gelmiş, isa rabb tayin edilmiş baba'nın sağına oturtulmuştu...
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap