5 entry daha
  • açık konuşmak gerekirde abkhazların gürcistan'dan ayrılması tam anlamıyla dış destekli ve etnik temizlik içeren nasyonalist bir harekettir.

    sovyetler birliğinin ayrılmasından itibaren gürcistan'a karşı bağımsızlık savaşı veren abkhazlar rusların desteği ile örgütlenmiş, eğitimden geçmiş ve yıllar süren bir ayaklanma başlatmışlardır. gürcülere hangi emperyalist güçler eşlik etmiş bilemem ama abkhazların emperyalist desteğinin rusya olduğuna kuşku yok.

    süreç boyunca yapılan bir kaç ateşkesi her zaman abkhaz güçleri bozmuş ve stratejik saldırılar düzenlemişlerdir. güney osetya/rusya vs gurcistan savaşı çıktığında bile bunu bir fırsat bilip saldırmışlardır. bir diğer ilginç bilgi de 2001 yılında çeçen militanlarının gürcistan tarafında savaşa dahil olup abkhazlara saldırmış olmasıdır.

    gürcistan bu soruna uzun bir süre diplomatik çözüm aramıştır. zira o dönemde abkhazia olarak anılan bölgede abkhaz'dan çok gürcü yaşamaktadır. ayrıca ülkede rus, ve ermeni nüfus vardır. savaşta rus ve ermeniler abkhazlarla birlikte hareket etmiştir.

    bu savaş sırasında abkhazların yaptığı etnik temizlik ve savaş suçları avrupa birliğince tanınmış ve farklı zirvelerde bildirilerle kınanmıştır :

    http://en.wikipedia.org/…g_of_georgians_in_abkhazia
    http://en.wikipedia.org/wiki/kamani_massacre

    bu savaş öncesinde 1989 yılında %45'i gürcü olan bölgede bu oran 2011 senesinde %19'a inmiştir. araştırmalar bu süreç içerisinde 200 bin gürcü'nün mülteci statüsünde yerinden edildiğini ortaya koymaktadır. bu gürcülerin bir bölümü 1994 yılından sonra tekrar evlerine dönmüş, fakat 1998'de yeniden artan çatışmalardan kaçmışlardır. şu anda sezonluk olarak (tarım faaliyeti amacıyla) abkhaz'ya ya gidip gelmektedirler.

    abkhazlar bu savaşın sonunda bağımsızlıklarını ilan etseler de rusya ve rusların para yardımı karşılığı satın aldığı bir kaç pasifik ada ülkesi haricinde -türkiye dahil- henüz hiç bir ülke bu bağımsızlığı tanımamıştır. gürcistan tarafından abkhaz yönetimine çeşitli özeklikler tanıyan otonom bir yönetim önerilmiş fakat bu öneri kabul edilmemiştir. abkhazlar rusların desteğini alarak bağımsız olmak için bastırmaktadırlar. bunun bir parçası olarak ülkede bir rus donanma üssü kurulmasına izin vermişlerdir.

    bir de burda ara not olarak belirteyim : gürcistan türkiye'nin askeri anlamda en çok işbirliği yaptığı ülkelerden biridir. gürcü ordusunun bir çok birimi türk subaylar tarafından eğitilmektedir, iki ülke arasında ciddi bir askeri malzeme ticareti vardır, daha çok yakın zamanda tr'ye gelen gürcistan başbakanı türkiye'yi en yakın stratejik partner olarak tanımlamıştır. ermenistan'ın güney koridorunu kapatmasının üzerinden bakü tiflis ceyhan boru hattı türkiye'nin enerji koridoru olma politikasında çok önemli bir ayaktır.

    şimdi :

    eğer bu olup bitenlere bakarsanız, bunlarla hayali fakat paralel bir senaryo yazarsanız şunu elde ediyoruz. güneydoğudaki kürtler iran veya suriye'nin direkt askeri desteği ile bölgedeki türk askerini yenip geri çekilmeye zorluyorlar. sonra bölgedeki türkler üzerinde etnik temizlik başlatıp yüzbinlercesinin türkiye'ye göç etmeye zorluyorlar. daha sonra da bağımsızlıklarını ilan edip bu bir kaç ülkenin desteği ile hayatlarını sürdürüp, sadece bir kaç ülke tarafından tanınıp hatta üzerine de topraklarında bu emperyalist ülkelere askeri üsler sağlıyorlar.

    ülkemizde milyonlarca "kafkas göçmeni" yaşıyor. gürcü, abhaz, çerkes, adıge, çeçen, oset, inguş vs bunlar genelde aynı kültürel gruba dahil sayılıyorlar. bu grupların kültürü sadece kendi iç dinamikleri ile yaşamakta. ülkemizde kafkas toplumlarının dili veya kültürü üzerine herhangi bir eğitim imkanı, universite bölümü, dil okulu vs gibi imkanlar çok çok az.

    bu grupların kendi aralarındaki iletişimlerine ben şahsen şahit olmadım ama sözlükteki temsilcilerinin yazdıklarına bakınca bende uyanan intiba genel/ortak konularda birleştikleri ama iş etnik/kültürel kimliğin detaylarına gelince birbirlerinden farklı yönlere gittikleri ve bir şekilde kendi içlerinde kültürel olarak diğerlerini de kapsama ve domine etme çabasında olduklarına yönelik.

    buna rağmen türkiye'de birbirleri gözle görülür bir çatışma yaşamadıkları rahatlıkla söylenebilir. yani kafkasya'da son 20 senedir bir çok farklı etnisitenin eski düşmanları ve zalimleri rusya ile gerektiği zaman müttefik olmalarına ve o bölgede birbirleri ile sürekli çekişen bu etnik grupların yaşadığı tansiyon türkiye içindeki kafkas kökenli topluluğa yansımamıştır. abkhazlar ile gürcüler savaşırken türkiye'de soyu bu etnisitelere dayanan toplulukların da birbirlerine düşman kesildiğine dair göz önüne çıkan ve dikkat çeken bir tansiyon göstergesi görmedik zira türkiye'de yaşayan bu gruplar çok uzun zamandan beri ana kimlik olarak türklüğü benimsemiş durumdalar ve kafkasya'daki akrabaları birbirleri ile çatışsalar dahi kendi içlerindeki birliklerini bozmamaktan yana tavır koyuyorlar.

    şimdi bütün bunları yazdıktan sonra beni şaşırtan temel mesele şudur :

    vakti zamanından rusya'nın irredantist ve emperyalist uygulamalarından dolayı yaşadıkları topraklardan kovulmak zorunda kalıp anadolu'ya gelen bu halklar bugün dahi kendi etnik kültürlerinin yaşaması için kafkaslarda -kimi zaman birbirlerine karşı olsa da- mücadelelerini sürdürürken ve bir kısmı (abkhaz - çeçen - oset) hali hazırda rusya'nın yeni dönem politikalarının ortağı olarak çeşitli koşullarda özerklik veya bağımsızlık kovalarken aynı etnik kültürlerin türkiye'deki temsilcilerinin çılgın bir türk milliyetçiliği içinde uniter yapının korunması için çaba sarfetmesidir.

    kafkasya'da kürtlerle benzer nedenlerle (kültürel bastırılmışlık) ayaklanan bu etnik grupların türkiye'deki temsilciliklerinin bir yandan kafkasya'daki özgürlük mücadelesine destek verip öte yandan kürtlerin her türlü kültürel ve etnik taleplerine karşıt tavır alıyor olmasıdır.

    bu durumda açık bir çelişki olduğunu düşünmekteyim. elbetteki amacım 150 yıldır bu topraklarda yaşayan ve ülkeye, toplumsal yapıya, yönetime ve ülke insanının güzelleşmesine! derin katkıları olan kafkas insanlarını suçlamak veya karşıma almak değil.

    merak ettiğim bu tavırlarının tutarlı olmadığının farkında olup olmamaları.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap