7 entry daha
  • osmanlı tarihinde masa başında kaybedilen savaş varsa işte bu savaş o savaştır. yoksa, osmanlı anlatılırken görülen sürekli masa başında kaybettik klişesi doğru değildir. hatta çoğu zaman osmanlı, muharebe meydanında aldığı mağlubiyetlere göre daha ehven-i şer antlaşmaları imzalamıştır.

    ama bu savaş farklıdır. müşir ethem paşa dömeke'de yunan ordusu kesin bozguna uğratmış larissa'ya (türkçesi ile yenişehir) osmanlı orduları giriş yapmış, ordumuza atina yolu açılmıştır. dömeke'den sonra eğer batılı devletler engel olmasa türk ordusunun atina'ya girmesi çok sürmeyecekti.

    bu savaş gerçekleştiği sırada, atatürk, manastır askeri idadisinde (lisesi) askeri öğrenciydi ve savaşa katılmak istemiş ama henüz öğrenci olduğundan bu isteği kabul görmemiştir.

    enteresan bir şekilde o dönemde gizli faaliyet gösteren ittihad ve terakkiciler ile ikinci abdülhamit yanlılarının psikolojik olarak en yakınlaştığı hadise de bu savaştır. bu bakımdan biraz kıbrıs barış harekatına benzer. 1970'lerde, sağ-sol kavgası en ateşli olduğu dönemde, nasıl ki barış harekatı bir süre ülkede birlik havası oluşturduysa, 1897 osmanlı yunan harbinin de osmanlı toplumuna böyle bir birleştirici etkisi olmuştur.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap