2 entry daha
  • forum ile sozluk arasindaki ince mi ince fark, kisiye/kisilere degil de gecmis metodolojisine donuk elestiriyi sahsi alan münadi yazar.. frenleyemedigim bkz verme isteklerimdi. e tabi bunlari zikrederken sozluk'te iki saz ustasi asik atisamaz, hayir bunun yeri yurdu bura degil mi diyorum. tabi ki hayir. yapilir. sozlugu okunur kilan guzel seylerin basinda gelir gelmesine ya, bunu forum gibi yapmak bizi bozar hafiz (bir forum tipi alintilama yapilmadigi kalmis). hani ustu kapali yapilmali diyorum. entrynin icine bi guzel yedirilmeli falan fismekan. ayrica, gecmisi simdinin dusunme sekliyle dusunme hastaliginin bir baska benzeri olan ilkleri aramak, bu tipte ilerlemektir elestirinin mahiyeti. kisiye degildir kisisellestirmeye gerek yoktur. ayrica bunlari aciklamak zorunda kalisim da ayri bir uzuntudur aziz romali kardeslerim.

    ust paleolitik uzerinden gidildiginde de aynisi cikar. otorite mesru ve mesru olmayan seklinde ayrilir. nasil ki dis dunyaya karsi-olasi tehlikelere karsi henuz bir bilinc olusturamamis kucuk torununun eline yaya gecidinde simsiki yapisarak hareket etmesine izin vermeyen dede, dede'nin uyguladigi otorite mesru ise (dede otorite saglamasa torunun gelisiguzel caddeye cikip arabanin altinda kalmasi isten degil), prehistorik avcinin klandaki avci namzetlerine liderlik etmesi ve uyguladigi otorite de mesrudur. bu cogaltilir. sinif savasimlarina ve oncu-sinif denklemine kadar goturulebilir. cunku isin icinde esitsiz gelisim yasasi var.
    inanin bana bir babun klani ile gunumuz koca insan ve onun ozelinde kent toplumu arasinda nuans farklari var. ayni mantalite uzerinden gelisir bu seyler. rekabet vardir. fark varsa bu da: maddeyi soyutlama yetenegi insanin daha fazla olmus. babun arac kullanmis bizimkisi alet leveline gecmis. burada duzeltilebilir olan tek sey ise, memeli hedesinin primatlar olarak daraltilmasi belki.

    ust paleolitik icin su cok okunur dussel-sembolik patlama! uu beybi. bu populer bir tarz hem de ''ilk''ci anlayistir. hem de gecmisi simdinin dusunce sekli ile dusunme hastaligidir. simdinin insani icin sembolik-dussel hayati en cok tasiyan sey plastik sanatlar ve atiyorum resimdir. e haliyle gecmiste rastladigi buna benzer seylere hemen bu anlami kondurur. onun icin gecmiste daha farkli yollar olamaz. bu dusunceye sabitler kendini. sakat kisim buydu.
    yoksa ortaya cikarildigi zamanlar pek farkedilmemis ama daha sonra yapilan mikroskop incelemeri ile ustunde insan elinden cikma ciziklere rastlanan tas/taslar (shuidonggou) da donem insanin dussel-sembolik dusunce seklinin ornekleri ve araclaridir. ve patlama olarak forsa edilen seyden evvel vardir.

    hakeza, uretilmek istenen aleti henuz hammadde uzerinden sekillendirip-soyutlayip cekirdekten ayiran levalloisen teknigi yuksek bir muhendislik ister. gecmisi ust paleolitikten eskiye dayanir. uzmanlasma gerektirir. bu uretim methodu ile aerodinamik ok ve mizrak uclarinin uretildigini ve organize avlarin yapildigini dusunebilirsiniz. bu organizasyonlar ise liderlik ve is bolumu gerektiren seylerdir. otorite gerekliligi diyorum yani.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap