2 entry daha
  • varlığından bugün haberdar olduğum ve bugün epey sağlam bir tartışmada kendisi ve felsefesiyle ilgili epey şey öğrenmiş olsam da düşüncelerini en kısa zamanda tamamen anlamak istediğim antik yunanlı filozof. diğer filozoflar felsefe okullarına kadınları ve köleleri kabul etmezken epikür etmiştir. hıristiyanlığın ortaya çıkmasından sonraysa felsefe öğretilerinin üstü ısrarla kapatılmaya çalışmıştır, çünkü hiçlikle, kaderle, tanrıyla ve ölümle ilgili söyledikleri insanı ateizme yönlendirecek cinstendir.

    bir de zevklerle ilgili söyledikleri vardır. şöyle ki, epikür'e göre üç çeşit zevk vardır: doğal zevkler, maddi zevkler ve manevi zevkler. doğal zevkler doğal ihtiyaçlarınızın karşılanmasından gelen mutluluktur, karın tokluğu, uyku, barınma gibi. maddi zevkler ise (fiziksel, seksüel, maddesel vs) önce kısa bir süre için size çok büyük bir mutluluk verir fakat ilerleyen zamanlarda size verdiği bu mutluluğun kat kat daha fazlası miktarda mutsuzluk, baskı ve sorun getirir. bu nedenle manevi zevklerden mutluluk duymak gerçek mutluluğun anahtarıdır. örneğin, şu anki tüketim topluluğuna baktığımızda bunu destekleyen birçok örnek görebiliyoruz. iphone 4, yetmez, iphone4s, yetmez, iphone 5, aaa abi onun s'i çıktı, ipad, ipad air, retina display... fakat günün sonunda adam ekstreyi görünce yüzü düşüyor. veya iki gün sonra o ilk heves kalmıyor, elindekini almak için ne kadar uğraştığını unutuyor, gidiyor.

    epikür diyor ki, arkadaşım gerçekten mutlu yaşamak istiyorsan manevi zevkleri yaşa, maddesellikten uzaklaş. çünkü ancak böyle gerçekten mutlu olabilirsin. örneğin kırsal kesimlerde yaşayanların, fiziksel imkan olarak geride olmasına rağmen büyük şehirlerdeki insanlara göre daha mutlu olmasını, 7 saatlik uykuyla 20 yaşımdaki ben ceset gibi, bir bıkkınlık, usanmışlıkla uyanırken yaşlı başlı teyzelerin gözlerinin içi gülerek kalkıp ekmek pişirmesi, hayvanlarla ilgilenmesi maddi*** ve manevi**** zevklerin insan bünyesindeki farklı etkilerini gayet güzel açıklar.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap