2 entry daha
  • aldığımız duyumlara ve bizzat mevcut başkanın bir konuşmasında şahit olduğuma göre hatay'ın bütün ilçelerinin oy kullanacağı belediye olacaktır.

    zaten yeni yasa, büyükşehir bu kapsama giren bütün büyükşehir belediyelerinin genel nüfusunun seçime katılım göstereceği şekilde tasarlandı.

    bunun böyle yapılmasının sebebi çok net bir şekilde akp'nin belediyeyi kaptırmama isteği. hatay'da mevcut şartlarda merkez ilçe ile 2 veya 3 ilçeden oluşan eski büyükşehir sistemiyle akp 31 milyon * takla atsa belediyeyi kazanamaz hatta türkiye'de en az oy aldığı şehir belediyesi olur ama şark kurnazlığı yaparak merkez ilçe antakya'ya bağlı ve sadece yüzde 5-10 civarında oy aldığı 2'si büyük toplam 5 mahalleyi yeni kurdukları defne ilçesine çekmeleri; aynı zamanda gene doğru dürüst oy alamadıkları merkeze bağlı belde belediyeleriyle, bazı köyleri de yeni kurulan defne ilçesine bağlamaları hedeflerinin apaçık bir göstergesi. ta 1990'lı yılların başı ve ortasında dönemim hükümetlerinin antakya merkezi dediğimiz köprü başı mevkiine yürüyerek 10-15 dk uzaklıktaki bazı mahalleleri ayırıp merkez beldesi yapmaları da şuan akp'nin ekmeğine yağ sürüyor bu da dip not olarak kalsın burada gerçi zaten bu beldelerde defne ilçesine bağlandı pek değişen bir şey olmayacaktı yani gene merkez ilçeden ayıracaklardı.

    öğrencilik yıllarımda eskişehir'de seçim görevlisi oldum. orada merkez ilçe ile sadece yan iki ilçe büyükşehre oy kullanıyordu. keza hatay* /antakya* gibi bir durumda olan, sakarya*/ adapazarı*'nın eski durumu gibi hatay büyükşehir belediyesi değil de, antakya büyükşehir belediyesi olmalıydı bu belediyenin adı ve antakya-iskenderun'da oy almadıkları mahalleleri ayırıp zorlama yeni ilçeler oluşturulmamalıydı ama işte böyle olursa madara olacakları için gene oyunlara başvurup, kurnazlık yaptılar maalesef bu saçma büyükşehir yasasına yapılan itirazdan da bir sonuç çıkmadı. adamlar astığım astık kestiyim kestik.

    her şeyi geçtim yüzlerce yıllık antakyalı olan halkın kimliğinde artık antakya yazmayacak, antakya'yla alakası olmayan başka ilçlere bağlı beldeler, köyler antakya'ya bağlanıp antakyalı sayılacak. ha birde binlerce yıllık antakya isminin yok edilip merkez olarak değiştirildiğini de söylemek gerekiyor aslında. birkaç yıldır resmi yazışmalarda, yeni doğan çocukların kimliklerinde, ikametlerinde antakya değil merkez yazmakta. bütün bunların sebebi de sırf iktidar hırsı.

    binlerce yıllık bir kent olan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan dünyanın en eski şehirlerinden biri olan antakya ismi (zaten hiçbir zaman unutulmaz da) elbet gün gelir tekrar yazılır da sizi hangi tarih kitabı yazacak merak ediyorum.

    belediyeye dönecek olursak; sırf oy kaygısıyla sınırları çizilen, göçlerle insanlar taşınan bir belediyeyi almak akp için sadece tatmin ve güç gösterisi olacaktır ama kaybederlerse işte o zaman kötü mort olurlar. umarım hatay'da yaşayanlar akıllarını başlarına devşirmiş bir şekilde oy kullanırlar. hatay'da yaşayanları geçtim hataylı olanların son yıllarda yaşadıklarımıza rağmen akp'ye oy vermesi midesizlikten başka bir şey olacaktır onu da burada yazmayayım şimdi. genel olarak çetin geçecek bir seçimdir, iyi bir aday ve son referandum da çıkan yüzde 52 hayır oyu bir nebze olsa umutlandıracaksa da maalesef hatay'da göt kılı sayısı son yıllarda çok fazla artmış durumda. nereden türediklerini de çözemedim daha arkadaş.

    edit: mahalle, köy ve belde isimlerini yazma gereği duymadım.

    edit 2: iskenderunda da mevcut durum geçerli. orda da kazanma arzusuyla yeni sınırlar çizildi.

    edit 3 : samandağ'ı akp hayatta alamaz ama ona rağmen beldenin 85-90 binlik kırsal nüfusunun yaklaşık 35-40 binlik kısmını (ki bu kısımdan aldıkları oy yüzde 3-4'tür sadece) yeni kurulan beldeye bağlayıp oradaki farkı da azaltıp psikolojik baskı kurma yolunu seçtiler.

    aynı samandağ'da oy aldıkları bir kaç köyü ilçede bırakıp, bir kaç tanesini de antakya'ya bağladıklarını da söyleyelim. bu bağlama şeklide akıllara zarar verecek cinste olmuştur. antakya'ya daha yakın köyler oy alamadıkları için defne ilçesine bağlanıyor veya samandağ'a bağlı kalıyor ama onlardan çok daha uzak köyler (yani samandağ'a yakın köyler) antakya'ya bağlanıyor.

    sonuç: oy için, iktidar için, bu kültür mozaiğini asimilasyona uğratıp tek tipleştirmek için; içine edilen bir şehirdir hatay.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap