4 entry daha
  • atomların ve moleküllerin kristal yapılarını sistematik bir biçimde açıklamayı amaçlayan bilim dalıdır. geçtiğimiz günlerde 100. yılını kutlamıştır. her ne kadar detay bir disiplin olarak görünse de dünyamızı oluşturan atomların ne şartlar altında bir arada bulunduklarına açıklık getirmesiyle önemli bir yer tutmaktadır. bir miktar ilgi duyulduğunda dünyaya bakış açınızda kalıcı değişikliklere sebep olabilir.
    malzemeleri kristal kimyası, yüzeyler, yapıların kararlılığı ve simetri gibi çeşitli açılardan ele alır. çok ağır matematiksel bir dal olmamasına rağmen üç boyutlu çok gelişmiş yapıların iki düzlem üzerinden görülerek kavranması bünyeyi zaman zaman zorlar. bugüne kadar bu dalla ilgili yapılmış çalışmalar 14 tane nobel ödülüne layık görülmüştür. tasarımın belli sınırları zorladığı günümüz dünyasında malzeme performanslarının geliştirilmesi adına yapılan çalışmalarda büyük önem teşkil eder.
    bir örnekle açıklamak gerekir ise diş implantlarında bir süredir kullanılan zirkonyum oksit bileşikleri monoklinik, kübik ve tetragonal yapılarda bulunabilirler ancak monokilinik ve kübik yapılarda bulunan zirkonya işlenmeye uygun olmadığı için çeşitli katkılarla - örneğin itriyum oksit- tetragonal yapıda stabilize edilirler. gelgelelim işlenip diş haline gelen zirkonya stres altında tekrar tetragonal-monoklinik dönüşümü göstererek sertleşir ve kırılganlığı artar. siz dişçiye gidip dişlerinizi yaptırırsınız onlarla yemek yersiniz mısırın sapını dişlersiniz falan ama işin arka planında kristalografik incelemeler yatar. bu ve bunun gibi birçok konu kristalografi sayesinde açığa kavuşturulur ve gerekli geliştirmeler yapılır. en nihayetinde uğraşanı için önemlidir ama çoğu insana ismini söylediğinizde o ne ola ki cevabını almanız kaçınılmazdır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap