1 entry daha
  • etyoloji: en sık soliter paratiroid adenomudur. hastaların %80'ninde tek bez tutulumu*, %20'sinde birden fazla bez tutulumu vardır. men ı ve men ııa ile birlikte olabilir.

    klinik: en sık görülen bulgu asemptomatik hiperkalsemidir. toplumda hiperkalseminin en sık nedenidir. yakın hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü, eklemlerde ca-pirofosfat birikmesine bağlı yalancı gut, bulantı, kusma, kabızlık, poliüri, renal kolik, pankreatit ve ülser bu hastalarda sık görülen bulgulardır.yumuşak doku kalsifikasyonları, myopati sıktır, dtr azalmış, ağrı ve vibrasyon kaybı, artrit, konjüktivit. bant keratopati, diğer bulgulardır.

    en özgün grafi bulgusu subperiostal kemik resorbsiyonudur. en iyi falanksların radial tarafında görülür, (osteitis fibroza sistikanın görünümü). kemik kistleri* ve kafa kemiklerinde ekilmiş tuz biber manzarası görülebilir. osteopeni en sık görülen kemik bulgusudur. eklemlerde dejenerasyon ve periost kalınlaşması olabilir ancak korteks kalınlaşmaz. ekg’de qt kısalması saptanır.

    laboratuvar: iyonize kalsiyum yüksek, fosfor düşük, parathormon yüksektir. hastalarda ca x p armıştır. hiperkloremik metabolik asidoz olur. serum alkalen fosfataz, idrarda camp ve hidroksiprolin seviyeleri artmıştır. bunlar kemik turnoverinin arttığını gösterir.

    paratiroid sintigrafisi, primer hipertiroidide paratiroid adenomunu ve hiperfonksiyone bezi göstermede en etkili yöntemdir.

    tedavi: kesin tedavisi boyun eksplerasyonu ve cerrahisidir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap