7 entry daha
  • doom kronolojik sıralama ile wolfenstein 3dden sonra, quakeden önce olan id software yapımıdır.

    id software, wolfenstein 3d ve onun devam oyunu olan spear of destiny ile bilgisayar dünyasında bir çağ açarak bizleri first person shooter ile tanıştırmıştı.
    doom ise, başta first person shooter türündeki oyunlar başta olmak üzere oyunların belkemiği olarak nitelendirilebilecek oyun motoru kavramını hayatımıza soktu.

    doomda modem üzerinden birden fazla oyuncu ile doom oynama imkanının yanısıra, wad ismini verdiğimiz dosyaları belirli editörler ile değiştirerek oyuna yeni harita ve grafikler ekleyebiliyorduk.

    bugün bu yapının sırasıyla doom 2, quake, quake 2, quake 3, doom 3 derken en gelmiş geçmiş popüler oyun serilerinden biri olan call of dutynin tabanını oluşturduğunu söyleyebiliriz.

    teknik değerlendirme dışında; doom'un konusuna gelmek gerekirse..

    "cehennem" yaratıklarının mars yüzeyinde marineleri katletmiş olduğu bir ortamda, geride kalıp yaşam mücadelesi veren bir marine'i canlandırıyorsunuz. doom, gerek "hell on earth" teması nedeniyle içerdiği satanism öğeleri, gerekse karanlık haritaları nedeniyle bir ilkti. doom'a dek en başarılı oyunun prince of persia olduğu bir dönem yaşamış olduğumuzu da not olarak eklemek isterim.

    (bkz: doom generation)
    (bkz: herkes doom metal dinlemeli herkes doom oynamali)
306 entry daha
hesabın var mı? giriş yap