2 entry daha
  • dedesi tegeia'nın kralı aleos'a bir kahin tarafından kızının doğuracağı bir erkek çocuğunun dayılarını, yani kralın oğullarını öldüreceği söylenir. olayın üzerine aleos'un kızı auge tegeia'dan geçen herakles (bildiğimiz herkül) den hamile kalır ve bir erkek çocuğu dünyaya getirir. buna hiddetlenen aleos kızını sandık içerisinde denize bırakır. torunu telephos'u da parthenion dağına bırakıp ölüme terkeder. augea’nın içerisinde bulunduğu sandık mysia (bugünkü kuzey ege) kıyılarına ulaşmış, mysia kralı teutras kızı beğenmiş ve onu kendisine evlat edinmiştir. bunun yanı sıra oğlu telephos’u arayan herakles onu partheion dağında telephos'u ceylan tarafından emzirilirken bulmuştur.
    herakles oğlu telephos'u alarak yunanistan’a götürmüş ve kral karithos’a yetiştirmesi için bırakmıştır.
    telephos büyümüş ve annesini aramak için batı anadolu'ya gitmiştir. o sırada mysia kralı teutras savaştadır ve oldukça güç durumdadır. telephos bu savaşta ona yardım eder ve bundan büyük memnuniyet duyan mysia kralı denizde bulup evlat edindiği kızı auge'i telephos'la evlendirmek ister.
    düğünlerinin olacağı akşam anne ile oğul birbirlerini tanırlar (tabii telephos pergamon'a neden geldiğini anlatınca bu durum netleşir.)
    kralın ölümünden sonra yerine geçen telephos pergamon krallığını kurar.
    bugün pergamon izmir ilinin en kuzeyindeki (bkz: bergama) ilçesidir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap