2 entry daha
  • thunderbolt” 2. dünya savaşı’ndaki republic uçakları içinde en meşhur olanıdır. ilk uçuşu 6 mayıs 1941’de yapılan uçak pratt and whitney r-2800 “double wasp” motoru kullanan, bu motor sayesinde oldukça büyük yük taşıyabilen büyük, yüksek performanslı av-bombardıman uçağı olarak tasarımlandırılmıştır. ilk teslimatlar, usaac’nin avrupa’da uçmaya başladığı 1942 harizan’ında yapılmıştır.
    çok iyibir uçak olmasına rağmen imalat sürecinde geliştirmeler yapılmıştır. savaşın gelişimi esnasında “thunderbolt” güvenilir, dayanıklı ve aşırı güçlü bir uçak olarak şöhret yapmıştır. p-47’ler savaş esnasında 2 milyon civarında uçuş saati tamamlamış, yalnız avrupa cephesinde havada ve yerde 7000’in üstünde düşman uçağının imhasını gerçekleştirmiştir.

    savaşın son yıllarında pasifik’te b-29 eskortu olarak görev yapmışlardır. p-47c ve daha önceki modeller “jilet sırtı” tabir edilen bir gövde yapısına sahiptiler. p-47d’de ise bu yapı, pilotun arka tarafı daha iyi görebilmesi için “damla” tipi kanopiye dönüştürülmüştür.

    p-47’ler savaş sırasında brazilya, ingiltere, fransa, meksika ve sovyetler birliği tarafından kullanılmıştır. savaş sonrası 9 yıl hava milli muhafızları’da göreve devam etmiştir. uzun yıllar türkiye’nin de dahil olduğu 15 ülkenin hava kuvvetlerinde göreve devam etmiştir.
    http://www.tayyareci.com/amerikanucak/ww2/p47.asp
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap