103 entry daha
  • hakli olarak, beklentiye gore siniflandirilan, degerlendirilen, "ilkinden sonra yavan, ikinciden sonra bal tadinda" yorumlarinin eksik edilmedigi bir finale olmus the matrix revolutions.

    sahsen begendim. evet aksiyon, evet hikayenin bir noktaya baglanmasi, evet asmis teknoloji. daha once yazilmis zaten bu.

    takildigim bir kac nokta var, filmin yorumlari ve elestrileriyle alakali:

    - pek cok kisi neo'nun isa ile benzerliginden dert yanmis; gokkusagi gondermesinde aglamakli olmus; isa carmiha geril yaklasimini kinamis. burada takili kaldigim nokta, adamin zaten "the one" oldugu, trinity isminin teslis anlamina geldigi, "kör" ya da "uyumakta" olan insanlarin "uyandirilmasi"nin sembolize edildigi bir filmden baska ne beklenebilecegi? hayir adamlar bas bas bagirmislar "din"e gonderme yapiyoruz diye. neden sasirilmis, ona sasirdim.

    - film, isim itibariyle "revolutions" kelimesini ihtiva etmekte. revolution - "a drastic and far-reaching change in ways of thinking and behaving" yani "dusunus ve davranislarda derin ve kuvvetli bir degisim" demek. (spoilerden kacinaraktan derim ki) neo'nun dovus sahnesinin sonunda agent smith'e ettigi son laf dusunulmeli, enine boyuna incelenmeli. cunku kanimca film, ismini buradan aliyor.

    - elestirilen noktalar arasinda en cok kafama takilan, ve bendenizi rahatsiz etmis husus ise "inanc" ve "ask" temalarina kusulan nefret, yapilan yesilcam benzetmeleri** ve "haci olmus mu o orada" duruslari. hayir, isteyen istedigini elestirmekte, begenip begenmemekte ozgurdur elbet. ancak nedense the matrix gibi bir filmin kurgusunda "ask" ve "inanc" temalarinin olmasi rahatsizlik yaratmistir. filmin "karizmasina" ters dusmustur bir goruse gore. kafami kurcalayan da budur. askin gucu her ne kadar alaya alinan, dalgasi umarsizca gecilen bir kavram olsa da ozunde 'insanlik' yatan bir filmde (neo skinin keyfine dovmuyordur smithi... bir amaci, bir hedefi vardir.) ask ve inanc olgularinin varligi yadirganmamalidir.

    tutup braveheart'ta kiz arkadasi (bakiniz, yine ask temasi mevcut) olduruldugu icin yeminini bozan bir william wallace'a methiyeler duzmek gayet uygunken, gemideki sahnede "kiss me" repligi nedeniyle (yine bir ask temasi var burada) trinity karikatur malzemesi yapilmistir. neden? braveheart epik bir kahramanlik oykusudur, ondan mi? kanimca the matrix trilogy de modern bir epiktir. (hatta yolculuk temasindan yola ciksak, the odyssey'e bile baglariz)

    deri ceket giyip gunes gozlugu taktiklari icin olurken bile cool mu olmelidir karakterler? "sevgi"nin en yalin haliyle dile getirilisinden bu denli rahatsizlik duymak nedendir, onu merak etmekteyim ben.

    neyse, cok saptim konudan. diyecegim sudur ki 2 saat 10 dakika boyunca, hic bir sey degilse, verdigim paranin karsiligini aldigim bir film olmustur the matrix revolutions. ve ayrica not dusuyorum, o soundtrack alinsin! (ama arabada dinlenmesin...)
151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap