• rusya'nın en büyük enerji şirketi yukosun ceosu ve sahibi.

    son günlerde muhalefete yaptığı mali desteğin gizli tuttuğu bazı politik tutku ve hırslarını açığa çıkarması yüzünden putin* hükümeti tarafından topun ağzına konulmuştur.

    yapılan yorumlardan biri putin'in, en büyük rakibinin rusya'nın en büyük enerji şirketinin başında olmasını istemediği yönündedir. hakkında yedi değişik suçlamadan dava açılmıştır.

    bugün, gizli polis servisi tarafından, özel uçağında, yakıt ikmali sırasında tutuklanmıştır.

    bu gelişmenin kendisinin ortağı/sahibi olduğu şirketlere el konulması ve başka şahıslara devredilmesini beraberinde getirebileceği düşünülmektedir.

    kendisinin hükümetle olan en büyük sorunu, rusya'daki petrol boru hatlarının tüm kullanım ve inşaa haklarının devlete ait olan transneft firmasından alınıp serbest bırakılmasını istemesidir. böylece kendi şirketi daha çok boru hattı inşa edebilecek ve yabancı marketlere daha çok petrol pompalayabilecektir.

    tutuklamanın aralık ayında başlayacak parlemento seçim kampanyalarından sadece günler önce yapılmış olması ve bu parlemento seçimlerinin sonuçlarının mart ayındaki devlet başkanlığı seçimini etkileyecek olması , siyasi bir karar mı? tartışmalarını başlatacak gibi görünüyor.

    yabancı analistler ise khodorkovsky tipinde insanlar azaldıkça rusya'nın daha güzel bir yer olacağı yorumunu getiriyorlar.

    rusyanın en zengin kişisi olması, rusya'nın en büyük enerji şirketinin başında olması, enerji nakil hatları konusundaki sorunlar, hükümete yaptığı muhalefet sebebiyle yakasına yapışılmış olması, insana "ben bu hikayeyi bir yerden duymuştum sanki" dedirtiyor.*

    (bkz: cem uzan)

    kaynak:
    http://www.reuters.co.uk/…oryid=393775&section=news

    kendisi hakkında bir makale ve bazı görüşleri:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/3213505.stm
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap