• esin engin (17 mayıs 1945 – 4 mayıs 1997)

    çok küçük yaşta müzik öğrenmeye başladı. ilk enstrümanı evinin bahçe duvarına oturarak çaldığı bir süpürge idi. gerçek anlamda ilk enstrümanı ise mandolindi. daha sonra kanun ve ud ile birlikte köklü bir alaturka müzik eğitimi aldı. lise yıllarında batı müziği eğitimine başladı. üniversite ile birlikte konservatuar şan bölümünde eğitimini sürdürdü. böylece hem alaturka hem batı müziğini tam kuralları ile en iyi şekilde öğrenme fırsatı buldu. ve genelde bu iki müziği kaynaştırmaktan büyük keyif aldı.

    müzikseverler onu önceleri orkestra solisti olarak, ardından yüzlerce türk filminde seslendirdiği romantik parçalarla tanıdılar. gerçek anlamda ise türkçe tangoları yeniden yorumlamasıyla oldu. ama o aslında şarkı söylemekten çok sanatın mutfağını seviyordu. bu yüzden pek fazla şarkılı plağı olmadı. ama yüzlerce beste, düzenleme, müzikal, tiyatro oyunları, film, dizi film ve reklam müziklerine imza attı.

    ayrıca çok iyi bir enstrümanist olan esin engin özellikle telli enstrümanlar üzerinde allah vergisi bir kabiliyete sahipti. hiç tanımadığı bir yabancı ülke enstrümanını bile insanları şaşırtacak derecede mükemmel çalabilirdi. hem de o ülkenin müzik tarzı ile. zaten müziği iyi yazabilmek için enstrümanları iyi tanımak gerektiğine inandığı için bütün enstrümanları inceler, hangi enstrümanlardan ne dereceye kadar verim alabileceğini anlamaya çalışırdı. çeşitli düzenlemelerinde ve kendi plaklarında enstrümanlardan çoğunu kendisi çalardı.

    kendi adına 24 adet 45’lik plak ve 15 adet lp yaptı. sonradan bunların bir kısmı günün şartları gereği cd ve kaset haline getirildi ve bir kısım yenileri eklendi. tangolar da dahil olmak üzere bunların bir kısmı hala satılmaktadır. ve kendi çapında klasikler sınıfına girmiş durumdadır. böyle seneler sonra hala yaptıklarının beğeni kazanması kendisi için çok gurur ve mutluluk verici olmuştur.

    kendisi dışında türkiye’deki hemen hemen bütün tanınmış veya az tanınmış sanatçıya hit olmuş veya unutulmuş 300’ün üzerinde düzenleme ve beste yapmıştır.

    100’ün üzerinde türk fimine müzik yönetmenliği, müzik icrası, şarkı ve beste ile katkıda bulunmuş, sayısız reklam cıngılı hazırlamış. ve yine çeşitli özel tiyatrolara oyun müziği, müzikallere müzik yönetmenlği, beste ve düzenleme yapmıştır.

    lüküs hayat ile müzik yönetmenliğine başladığı istanbul şehir tiyatrolarında, aralarında “çalı-kuşu” ve “avni dilligil” oyun müziği ödülü kazandığı “istanbul’un gözleri mahmur” oyunu da dahil birçok oyun, müzikal ve çocuk oyununda oyun muziği yazarı ve yönetmen olarak ölümüne dek çalışmayı sürdürdü. son olarak erdal özyağcılar’ın oynadığı tek kişilik oyun “maviydi bisikletim” adlı oyunu hasta yatağında müzikledi.

    çok çeşitli tv dizilerine müzik yaptı. bunların içinde hala tv’de zaman zaman oynatılan “çalıkuşu” da bulunmaktadır. bu tv dizilerinin büyük bir kısmını hasta yatağında yazdı. iyi olabildiği günlerde stüdyo çalışmalarını yaptı. stüdyo’ya gidemediği günlerde notalarını yollayarak müziğin gerçekleşmesini sağladı. bunların ilki türkan şoray’ın başrolünü oynadığı “tatlı betüş” hastalığının ilk günlerinde en ağır tedavi altında olduğu sırada yapılmıştır. bu ağır hastalığı sırasında kendisine en fazla moral veren şey, bu müzikleri yazabilmesi ve “hastadır yapamaz” demeyip ona büyük bir güvenle bu dizileri teslim eden değerli yönetmenler ve film yapımcıları oldu.

    kaynakça: dogu akdeniz universitesi...
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap