10 entry daha
  • bademcik (tonsil) olarak isimlendirilen dokular lenfoid hücrelerden oluşmuştur.lenfosit yapımında rolü vardır. yeni doğanda anneden geçen immünglobulinler nedeniyle küçüktürler. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. ileri yaşlarda küçülme eğilimi gösterirler.
    bademcik büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar başlatır. bu durumlarda bir kbb uzmanı ile görüşülmesinde yarar vardır.

    bademcikler hangi durumlarda alinmalidir?

    bademcik ameliyatları kbb kliniklerinde sık uygulanmaktadır. ilaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına baş vurulmaktadır. bu ameliyata karar vermek için kullanılan iki kriter vardır. kesin ve göreceli olarak ameliyatın gerekliliği belirlenir.

    kesin ameliyatı gerektiren durumlar:

    üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması
    bademcik etrafında abse (peritonsiller abse)
    kötü huylu tümör şüphesi
    çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri.
    göreceli kriterlerin en başında sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları gelmektedir. bademcik ameliyatlarının %40'ı bu nedenle yapılmaktadır.

    son bir yılda 7 defa veya son iki yılda yıl başına 5 'şer defa veya son üç yılda yıl başına 3 'er defa yada daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi
    difteri (kuş palazı) mikrobu taşıyıcıları
    kalp kapak bozukluğu olan kişiler.
    bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçirilmesi.
    bu gibi durumlarda kronik bademcik iltihaplanması olarak adlandırılır. çözümünde cerrahi tedavisi önerilir, planlanır.

    kaynak : kbbklinik.com
105 entry daha
hesabın var mı? giriş yap