9 entry daha
  • bu da paralel evrenler fikri gibi, bir bilimsel çalışmada olması gereken özellikleri barındırmaz:

    • gözlemlenemez
    • dolaylı veya dolaysız yoldan sınanamaz
    • gözlemlenmesi veya sınanabilmesi için bir yol/yöntem önerilemez. yani, "şu an için deney ve gözlem yoluyla kanıt sunamıyoruz ancak, gelecekte şu gibi şeylere veya bilgilere sahip olursak kanıta ulaşabiliriz" denilemez.
    • doğrulanamaz
    • yanlışlanamaz

    zaten bilim dünyasının üzerinde durduğu bir model değildir. ancak, modeli ortaya koyarken kullanılan matematiksel ispatlar, fizikçiler için çok sayıda alanda kullanılabilecek teoremlerin geliştirilmesi açısından "antreman" niteliği taşıdığından, üzerinde çalışılır. çoklu evren modellerini algılayabilmek ve anlatabilmek çok karmaşık matematik modelleri ve aynı karmaşıklıkta ispatlar gerektirdiği için konuyla ilgisi olmayan insanlarca anlaşılması çok güç.

    tüm bilimsel teoriler öyle ya da böyle detaylı biçimde halka anlatılabilecek basitliğe indirgenebilirken, bilimsel ispatı ve dayanağı olmayan bu tür modelleri basite indirgeyerek anlatmak veya detaylandırmak da tahmin edersiniz ki mümkün değil. çünkü her şey, kağıt üzerindeki yüzlerce, binlerce rakam ve sembolden ibaret.

    ancak bilimkurgu, müthiş olasılıklara yelken açtığı için çoklu evren ve paralel evren fikirlerini sever, bolca kullanır. bu durum ise malesef halk arasında bunların bilimsel geçerliliği olan gerçeklermiş gibi algılanmasına yol açıyor. "abi onun bilimsel bir yönü yok" dediğimizde bu yüzden tepki alabiliyoruz...
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap