2 entry daha
  • andre bazin, sinema nedir? kitabında la terra trema'nın savaşa hiçbir şey borlu olmadığından bahseder. burada 'savaşdan' ima edilen; genel itibariyle anlattığı hikayeleri savaş zamanından seçen italyan yeni gerçekçiliği filmlerinden bahsetmektedir.

    film, roberto rossellini'nin direkt savaşın içinde olan belge filmlerinden ziyade aynı italya dönemine; savaşdan ziyade ezen ve ezilen noktasından bakarak; yoksulluk, açlık, sömürü gibi konuları işlemektedir.

    uzun süresine rağmen izleyicisini, uzun planlara sahip olsada sıkmayan bir film var karşımızda.

    filmde iki nokta vardı dikkatimi oldukça çeken; ilki iç mekandan ziyade dış mekan çekimlerinin yoğun olduğu filmde (kamera'nın dışarıda olması fikrinden ötürü akım'ın filmleri zaten bunu gerektirir) mizansenler yaşanırken müzik kullanımının az olduğu filmde bir ağıt edasında sürekli olarak söylenen şarkılar çalınan mızıka ve ıslıklar filmin atmosferini oluşuturuyorlar. diğeri de; sonda toptancıların arka fonunda duvardaki mussolini yazısının filmin savaş ortamında geçmese dahi faşizmin her yerde her şekilde olabileceğini niteleyen yapısıyla zirveye ulaşıyor.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap