3 entry daha
  • mısır olmadan imzalanan pakt.

    truman gidip yerine eisenhower başkan olunca, abd dış işleri koltuğuna john foster dulles oturdu. tam bir pakt manyağı idi dulles. kahire’ ye gitti ve nasır la görüştü. nasır’ ın sırdaşı heykel’ e göre, mısır’ ın bu pakta katılmasının önemli olduğunu anlattı. nasır ise nedenini sorunca, “sovyetler birliği’ ne karşı” cevabını aldı. nasır, sscb ile hiçbir sorunları olmadığını belirtti. sscb, mısır’ dan 7500 km uzakta idi. ingiltere ise 70 yıl mısır’ da kalmıştı.

    sonuçta dulles nasır’ ı bu pakta ikna edemedi. türkiye başbakanı adnan menderes ise, böyle bir pakt için dünden hazırdı.

    mahmut dikerdem’ in yazısı ile ;

    “bağdat paktı’ nın imzalandığı haberi , mısır’ da kızılca kıyameti kopardı. o güne kadar türk hükümetinin zorlamalarıyla yaratılmaya çalışılan dostluk havası yerini ve ne yazık ki bayağıca bir türk düşmanlığına bıraktı. nasır’ dan ve ‘sahibinin sesi’ görevini üstlenmiş el-ahram başyazarı hasaneyn heykel’ den aldığı işaret üzerine, mısır basını ve arap sesi radyosu türkiye’ ye o denli ağır saldırılarda bulunuyordu ki, bir türk temsilcisinin sinirlerinin bozulmaması olanaksızdı.”

    nasır,bağdat paktı’ nı yıkmak için mücadeleye girmiştir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap