13 entry daha
  • well, wyatt earp efsanesi üç büyük filmle elimin altından geçti. bugün burada, siz değerli akademi üyelerinin huzurunda bu üç filme de yeterli sayıda mavi boncuk dağıtıp mevzunun eleştirel yönünün hakkını vermeye çalışacağım.
    öncelikle aynı adı taşıyan son film wyatt earp'ten başlamak istiyorum. öncelikle belirtmeliyim ki en iyisi bu değil, olamazdı da. binlerce ayrıntıya bulanmış, derdi çok dermanı yok bir ekşi sözlük entrysi gibiydi wyatt earp the movie. hikayeyi o kadar geriden alıp, o kadar ileri götürüyordu ki hikayeye ve filme bağlı kalmak neredeyse imkansızlaşıyordu. epik olma çabası, filme gereksiz bir ciddiyet aşılıyor, yan rollerin kevin costner'ın gereksiz karizması altında ezilmesi ve kaliteli bir kötünün olmayışı imdb'de ancak 6 küsür puanlık bir performansa izin veriyordu. gereksiz karizma derken açalım, filmde kevin costner wyatt earp için değil de, wyatt earp kevin kostner için çalışıyor gibiydi. wyatt, kevinin karizmasına ve kasıntı duruşuna az da olsa yardım edebilmek için elinden geleni yapıyor, kevin ise burnundan kıl aldırmadan filmin sonunun gelmesini bekliyordu. efsanenin en önemli parçalarından olan doc holiday ise dennis quaid ve senaryonun yetersiz performansı nedeniyle kahramanın diğer filmleri arasında sönük kalıyordu. michael madsen'in başını çektiği yan rol şürekası ise yeterince üzerinde durulmayan bir figuran bulutundan fazlası değildi.
    wyatt earp the movie'den bir sene önce kurt russel ve arkadaşları olaya müdahil olmuşlar, ilk iki saati sakallarımın normalden 4 kat daha hızlı uzamasını sağlayacak kadar testeron salgılatacak bir filme imza atmışlardı. eet, tombstone özellikle wyatt earp'ın kayışı kırıp kasabadan ayrılma trikini atacağı bölüme kadar mükkemmel devam eden bir westerndi. kurt russel sertlik işini biraz abartsa da, sağlam yazılmış ve oynanmış yan roller - virgil, doc ve morgan - sam elliot, val kilmer ve bill paxton- müthiş keyifli bir modern westernin gelişini müjedeliyorlardı ki, son bir saat filmi ağır bir westernden, american outlaws (colin farrell'i jesse james işi) tarzı bir aksiyona döndürüyordu. yani o ayakları yere sağlam basan cool film niye bu kadar hafifletilir, neden böyle bir aksiyona girilir hala aklım almıyor. yine de tombstone, yetersiz produksiyona rağmen hastası olunacak doc holiday karakteri ve serinin en iyi virgil earp' unu barındırması itibariyle kayda değer bir uyarlama olduğunu gösteriyordu. kötü adamların (ringo ve curly bill) sağlam duruşları da tombstone'un hanesine artı puan tabi sayın konuklar.
    ve son olarak my darling clementine. baştan söyleyeyim, bu üç film içinde en sade ve en kendini bilen film john ford işi my darling clementine. mevzuyu dallandırıp budaklandırmadan direk ok corral'a ve tombstone odaklanıyor, wyatt earp ve doc holiday arası mevzuya da muhtemeldir ki en gerçekçi bu film yaklaşıyor. en oturakli wyatt earp'e de bu filmde rastlıyoruz zira ne diğerleri kadar sert, ne de oluşturulmaya çalışılan sert çocuk karizmasına diğerleri kadar bağlı. henry fonda'nın olağan western karizması my darling clementine'in less is more bir wyatt earp olarak imdb tarihine geçmesine yetiyor da artıyor. karikaturden uzak doc holiday ve tüm serinin en sağlam kötü adamı sayko clanton da bu filmde. bu yüzdendir ki en iyi uyarlama da my darling clementine oluyor, her ne kadar ok corral buluşması gayet minimalist gösterilse de.

    konuyu daha fazla budaklandırmadan kazananı açıklamak adına yaşlı kurt al swearengen'ı sahneye davet ediyoruz:

    yes cocksuckers; here is the winners

    en iyi wyatt earp filmi: my darling clementine
    en iyi wyatt earp: henry fonda (my darling clementine)
    en iyi virgil earp: sam elliot (tombstone)
    en iyi morgan earp : bill paxton (tombstone)
    en iyi doc holiday: val kilmer (tombstone)
    en iyi kötü adam: my darling clementine - clayton
    en iyi produksiyon: wyatt earp (adamlar o kadar kasmış)

    nihayetinde, wyatt earp kadraja girende izleyenleri heycanlandıracak bir karakter. her halukarda izlenebilitesi olan filmlerin kahramanı. vahşi batı mitinin önde bayrak sallayanı. o halde; pure western için my darling clementine'i, aksiyon ve testeron için tombstone'u, epik bir modern western için wyatt earp'ü izleyiniz sevgili kovboyseverler.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap