2348 entry daha
  • geoffrey e. hinton'u da bunyesine katan sirket.

    http://techcrunch.com/…voice-and-image-search-tech/

    techcrunch in gundeme getirdigi ve sonra geoff 'in kendisinin de duyurdugu uzere google hinton'un deep learning uzerine kurdugu startup'i satin aldi. geoff kendi alaninda bayagi basarili bir bilim adami. alani ise machine learning. aslinda goeff son donemlerde google'a katilan ilk isim degil. daha once sebastian thrun ve andrew ng stanford kariyerlerine ara vererek veya birakarak google'a gectiler. matt welsh ise harvard'i birakarak google'a gecenlerden. bu isimlerin ortak noktasi tahmin ettiginiz uzere machine learning. bu isimler alanlarinin en buyuklerinden. dolayisiyla google'in son donemdeki bu hamlelerinin altinda yatan bazi sebepler var. bununla ilgili guzel bir yaziyi asagidaki linkten okuyabilirsiniz.

    http://moalquraishi.wordpress.com/…achine-learning/

    yazi ingilizce, ingilizce bilmeyenler icin kisaca ozetlemeye calisayim.

    yazi yukarida ozetledigim durum ile baslayip yasanan bu gelismeleri bilgisayar teknolojisinin 1930'lardan bu yana yasadigi evrime cok benzetiyor. temel olarak bilgisayardaki gelismeleri uc faza ayiran yazar ilk faz olarak 1930'dan 1950'ye kadar gecen sureyi goz onune almis. alaninda ilah olan alan turing ve john von neumann bu teknolojinin teorik temelerini atiyorlar bu yillarda. sonraki faz 60 ile 80 arasi endustri tarafindan yonetilen donem. bu donemde buyuk sirketler (ibm, bell labs, vs...) olgunlasan ama akademideki haliyle full potansiyelinden uzak teoriye buyuk miktarda yatirimlar yaparak alani daha cok tecrubeli insan ile gelistirmeye basliyorlar. daha buyuk problemlerin cozumu pesinden kosturmalari bircok yeni sorunun cozumunu kolaylastiriyor. son faz ise 80 sonrasi 2000'lere kadar gelen gelistirilen arastirma alanin gunluk hayatimiza bizzat urun veya urunler olarak sunulmasi donemi ki bu donemi de bill gates yonetiminde microsoft ve steve jobs yonetiminde apple ile gorebiliyoruz.

    yazarin iddaa ettigi sey yukaridaki evrim sureci nerdeyse tum teknolojiler icin hemen hemen ayni olmasi. su anda machine learning ile ilgili yasananlar ve ozellikle google'in son hamleleri bilgisayar teknolojilerinin yasadigi 2. fazin baslangicinin benzeri bir durum. tabii bu noktada machine learning daha cok artificial intelligence ( yapay zeka - ai) 'in bir alt kumesi olarak degerlendirilmis ve bu durumu ai icin genellenmis. yazar su siralar yasananlarin ai 'in ikinci fazinin baslangici oldugunu dusunuyor. sirketlerin ai ile ilgili bu durumu cok ciddiye aldiklarini ve agirlik merkezinin akademiden endustriye kaymaya devam edecegini soyluyor. bu fazin ai icin biraz daha uzun surebilecegini, bunun da sebebinin moore's law ve algoritmalardaki gelisim hizinin oldugunu belirten yazar son olarak ai start-up'lari icin en tepe ve onemli zamanin bundan yaklasik 20 sene sonra olacagini ongoruyor.
1814 entry daha
hesabın var mı? giriş yap