• richard wagner'in 1876 yilinda der ring des nibelungen'in ilk temsili ile baslattigi festival. bir bestecinin besteledigi bir yapitin seslendirilmesi icin festival baslatmasi muzik tarihinde gorulmus bir olay degildir ancak o tarih itibariyle bu yapitin mevcut klasik opera sahnelerinde wagner'in direktiflerine uyularak sahnelenmesi imkansizdir.

    wagner hamilerinden aldigi destekle bu yapitin sahnelenebilecegi bir sahne insaa eder ve anladigim kadariyla opera evinin kullanim haklarini tumuyle ustune alir ki gunumuzde dahi orada sadece wagner'in, sadece onun sahnelemesine izin verdigi yapitlari sahnelenmektedir ve festival wagner'in torunlari tarafindan devam ettirilmektedir.

    der ring des nibelungen'in ilk temsilinden sonra wagner hayattayken bir operasi daha, son operasi, parsifal burada sahnelenmeye baslanir. hatta wagner'in yapita yukledigi buyuk anlam nedeniyle dilegi bu yapitin baska bir sahnede sahnelenmemesidir. (vefatindan bir sure sonra bu sansur kalkmis, yapit dunya sahnelerinde siklikla sahnelenen bir yapit haline gelmistir)

    wagner'in vefatini muteakip esi cosima wagner wagner'in onceki yapitlarini birer birer festival kapsamina almaya baslar. ancak gene wagner'in istekleri dogrultusunda besteledigi ilk 3 opera festival kapsami disinda birakilir *.

    festival 2. dunya savasi gibi olagandisi durumlar haricinde hemen hic ara verilmeksizin gunumuze kadar devam etmistir. su anda dunyanin en prestijli muzik festivallerinin basinda gelir. bilet bulmak cok, cok zordur.

    wagner, festival ve kayitlara iliskin daha kapsamli bir okuma icin (bkz: richard wagner/@osuruktan teyyarenin kabin amiri)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap