4 entry daha
  • schengen ülkelerini kapsayan alan. teorikte bir avrupa birliği üyesinin mutlaka schengen alanına dahil olması gerekir. peki niye ingiltere, irlanda, bulgaristan, romanya buna üye değil de, izlanda, norveç, isviçre,lihtenştayn üye derseniz izah edeyim.

    schengen antlaşması ilk kez o zaman ki adıyla bazı avrupa ekonomik topluluğu (şimdi ki avrupa birliği) üyelerinin kendi ortaklığı olarak ortaya çıkmış, zamanla popülerleşerek 1997 amsterdam antlaşması ile ab mevzuatının bir parçası olmuştur. ingiltere ve irlanda 1973'te ab üyesi olduklarından, onlara optional out-put denilen, tercihli dışarıda kalma hakkı tanınmıştır.

    bulgaristan ve romanya'ya gelince bu iki ülke 2007'de ab'ye üye olmuşlardır. ancak üye olurken, schengen'in de dahil olduğu bazı müzakere başlıklarını kapatamadıkları halde, siyasi bir kararla üyeliğe alınmışlar, buna mukabil bu ülkelerin tıpkı bir aday ülke gibi denetim altında tutulmaları kararlaştırılmıştır. işte bu bağlamda, bu iki ülke henüz schengen'e dahil olacak yeterlilikte kabul edilmediklerinden ilgili alanın dışındadırlar. ayrıca bu denetim olmasaydı bile, eski üyelerin, herhangi yeni bir üyeye 10 yıl boyunca derogasyon yani farklı muamele uygulama hakkı vardır.

    izlanda, norveç ve isviçre ve lihtenştayn'a gelince, bu ülkeler efta üyesi olup, avrupa birliği ile çok sayıda ortaklık antlaşmaları vardır ve bu kapsamda schengen'e dahil olmuşlardır. ancak bu ülkelerin dezavantajı şudur, ab'nin, schengen ile aldığı her türlü karara uymak zorundadırlar ancak kararın alınmasında, ab üyesi olmadıklarından söz sahibi değillerdir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap