1 entry daha
  • bu tip nöbetlerde bilinç etkilenmesi olur. nöbet esnasında bilincin etkilenmesi her zaman kişinin yere düşmesine neden olmaz ama kişi nöbeti hatırlamaz veya geçici hafıza kusuru görülür. bazen çok dikkat edilmezse herşeyin farkında olunduğu sanılır.
    kompleks parsiyel nöbetler otomatizmler ile beraber seyredebilir. çiğneme, yalanma, yutkunma, bir şey arar gibi şaşkın bakınma görülebilir. bazen hasta elbiselerini çekiştirebilir , etrafta dolaşabilir, dakikalar sonra hatta bazen saatler sonra kendine geldiğinde hiçbir şey hatırlamaz.

    kompleks parsiyel nöbet eğer beynin diğer bölgelerine yayılırsa sekonder jeneralize tonik-klonik nöbete dönüşür. nöbet yayılımı çok hızlı olursa başlangıcı yakalanamaz ve tonik-klonik nöbet şeklinde başladığı izlenimini verebilir. bu da hekimin nöbet tipine karar vermesini zorlaştırır. beynin karmaşık yapısı nedeni ile kişinin nöbetinin beynin neresinden başladığına karar vermek her zaman o kadar kolay olmamaktadır. parsiyel nöbetler beynin herhangi bir yerinden kaynaklanabilmekle beraber, sıklıkla temporal lobdan kaynaklanırlar.

    sekonder jeneralizasyon

    bazen basit veya kompleks parsiyel şeklinde başlayan bir nöbet tüm beyne yayılarak tonik-klonik nöbete dönüşür. bu durum sekonder jeneralizasyon olarak bilinmektedir.
    sıklıkla insanlar basit parsiyel nöbeti bir aura olarak hissedeceklerdir. bazen epileptik uyarının yayılması çok hızlı olabilir, hızla tonik-klonik nöbete dönüşebilir. bu durum, uzman gerekli tetkikler yaparak uyarının ilk kaynaklandığı noktayı belirleyene dek tanıda ve tedavide güçlüklere yol açabilir.

    kaynak: http://www.turkepilepsi.org.tr/
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap