5 entry daha
  • bac, nasır'ın, ırak'ı birliğe dahil edememe, kuzey yemen iç savaşı, 6 gün savaşı gibi adamı kahrından öldüren başarısızlıklarından biridir denebilir.

    darbe sonrası iktidara gelen baas hükümeti'nin cemal abdülnasır'a yaptığı birleşme başvurusunun kabul edilmesiyle 58'de ortaya çıkmış bir projedir. fakat suriyeli liderlerin umduğunun aksine bac bir federasyondan ve mısır'ın liderliğinden çok suriye'nin mısır tarafından yutulması biçimini almıştır. yapılan birleşme anlaşmasıyla kahire yeni ülkenin başkenti, nasır devlet başkanı, ordu mısır genelkurmayı'na bağlı, hale gelmiştir. buraya kadar suriyelilerin de itiraz etmediği gelişmeler, nasır'ın bac hükümeti kabinesini neredeyse tamamen mısırlılardan oluşturması, (anlaşmayu yapan suriye devlet başkanı şükrü kuvvetli bile devlet bünyesinden uzaklaştırılmıştır), baas dahil tüm suriye partileri'nin kapatılması ve mısır'da uygulanan devletçi ekonomik politikaların da aynen suriye'ye dayatılmasıyla zıvanadan çıkmıştır. 61'de birleşmenin suriye çıkarları pahasına sadece mısır'a hizmet ettiği iddiasıyla harekete geçen ordunun darbesiyle suriye tek taraflı olarak bac'dan çekilmiştir.

    suriye'nin su koyvermesinin 2 önemli çıkarımı olabilir; birincisi kurulmasından önceye giden (lübnan'ın, hatay'ın kopmalarıyla azan) suriyelilik bilinci 6-7 yıllık panarabist nasır propagandasına baskın çıkmıştır. ikincisi günlük ekonomik-materyal çıkarlar yine panarabist söylemi gölgede bırakmıştır, hatta bu suriye milliyetçiliği formunda kendini göstermiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap