4 entry daha
  • büyük bir sabırla ve özenle izlenmesi gereken filmlerden biri. aslında anlatmaya çalıştığı açık olsa da çoklu imgelerle yoğrulduğundan film bitince boş boş ekrana kilitlenebiliyor insan.

    --- spoiler ---

    kızın öğretmene yaptığı işaretler film boyunca ara ara izleyiciye öğretmenin alacağı yolu anlatmaya yetiyor.

    öyle ki, avluda öğretmenle karşılaşan genç kız dikkatle öğretmenin yüzüne baktıktan sonra sağ elini kaldırıp avuç içini gösteriyor ve sabit tuttuğu sol eline doğru götürüp avuçlarını birleştiriyor. sonra sol elinin avcunu gösteriyor ve bu sefer de sol elini sabit tutuğu sağ eline götürüp birleştiriyor. ve nihayetinde yüzünü öğretmene dönüp dikkatle yüzünü görmesini sağladıktan sonra göğsünden çıkardığı aynaya gülümseyerek bakıyor ve gidiyor.

    yani ellerinin, ayaklarının, gözlerinin eşini bulabilir insan... yaradılış gereği kendi vücudunda bile buna şahit olabilir ve görebilir. fakat genç kız yüzünü gerçekten görmek isteyen insanın yansımasına bakması gerektiğini anlatmaya çalışıyor. yani ruha ve gönüle bakmanın gerekliliğini vurguluyor. film boyunca hiç gülümseyen genç kızın aynaya baktığında beliren tebessümünün nedeni bu farkındalıktır işte...

    --- spoiler ---

    el-haimoune ağır ve duru bir şekilde ilerlese de insanda farklı bir iz bırakır. bab'azize doğru giden yolda çöldeki işaretleri görmek için izleyiciye bir basamak oluşturken ona tasavvuftaki imgeleri yorumlama gücü de katar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap