• oksijen doymuşluk düzeylerini ve nabız hızını girişimsel olmayan bir biçimde elde etmemize yarayan becerikli bir araçtır. eğer bir doktor yada hastaneye gittiğinizde parmağınıza küçük, kalın kumaş iğnesine benzeyen bir alet takıldıysa bu muhtemelen oksimetredir. birçok şekil ve boyutta çeşitli kullanımlara hizmet vermektedir ve hepsinde aynı sonuç için yani oksijen doymuşluk oranlarını görüntülemek için kullanılır.

    bir puls oksimetresi vücudun bir bölgesine (genellikle bir parmağa bununla birlikte kalın yapay tırnakların ya da derin koyu renkte tırnak ojesinin olması durumunda ayak parmağına ve kulak memesine) gönderilen ışık dalgasını kullanır. işık dalgası kanın oksijenli olup olmadığını saptamak için onun rengini kullanır. kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar oksijenli olup olmamasına bağlı olarak kan rengimiz değişir.

    bol oksijenli kan genellikle parlak kırmızı renktedir, ve oksimetreden gönderilen ışığın çoğunu soğurur. az oksijenli kan daha koyu kızmızı-mor renktedir, ve ışık dalgasını soğurmaz. oksimetrenin bir diğer etkileyici yönü ise venous kan seviyeleri ve atardamar kan seviyeleri arasında ayrım yapabilme yeteneğidir. bu muhteşem teknolojinin mekaniği onun titreyen venous kanın ve atardamarla taşınan kanın sabit akışı arasındaki ayrımı yapmasını sağlar.

    puls oksimetre kullanılarak elde edilen oksijen seviyesi ölçümleri, daha girişken kan alımı ile elde edilen ölçümlere son derece yakındır. kullanılan ünite ne olursa olsun (hastanelerde kullanılan, koşu bantlı, büyük, masa üstü üniteleri ya da daha küçük parmak ucu, pilli üniteler) teknoloji aynıdır.

    http://www.baskent.edu.tr/~bmeweb/20494423.htm
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap