1 entry daha
  • tam adı: your inner fish a journey into the 3.5-billion-year history of the human body. tiktaalik adlı ara geçiş-form diyebileceğimiz milyon yıllık fosil üzerinden gelişiyor hikaye. şurda da kitabın fantastik bi' o kadar da samimi olacağım ayağına dalgadan ibaret küçük tanıtımını bulabilirsiniz:

    (bkz: http://www.radikal.com.tr/…an-morgul&categoryid=139)

    doğadaki vahşi rekabet ile mücadele etmek yerine işbu mücadeleden kaçan canlı ve canlıların, günümüz yani sokağa adımınızı atar atmaz karşınıza çıkacak insanın atası-ataları olduğunu daha iyi bi' anlıyorsunuz kitap sayesinde. geç devoniyen devrinde sudaki yaşamın korkutucu rekabeti, hayatta kalma savaşımı ve devasa deniz canlıları kimi yaşam formlarının kendilerini geliştirme isteğini ve zorunluluğunu tam anlamıyla fitilleyememiş, tüm bunların ortasında kalanları kolay lokma, savunmasız birer yem haline getirmiş. kaçabilenler karaya sığınmış tiktaalik gibi. tıpkı günümüzden 15 ila 20 milyon yıl önce erken miosen'de yaşanan kaçış gibi.

    rift vadisi ayrılıp-hareket edip nerdeyse tüm afrika'yı doğu ve batı olmak üzere ikiye böldüğünde ve batı sınırına hava hareketlerinin doğuya geçişini engelleyecek derecede dağlar inşaa ettiğinde, daralan orman arazisinde ağaçta kalma rekabet unsuru haline gelmiş, diğer iri ve gelişkin el-pençe sistemleri olan ate'ler içinde daha fazla rekabet edemeyen insan öncülü ate ağacı terk etmek zorunda kalmış ve savanalara yerleşmiştir. tıpkı tiktaalik'in yaşam şekli gibi. hatta bunu kavga gördün mü kaç temasına sahip büyükler tarafından vecizeleştirilen söz kalıplarına uyarlayabiliriz.

    benim ilgimi en çok 19. yy'ın anatomistlerinden sir richard owen'in tanımlamış (keşfetmiş) olduğu iskelet sistemi çekti. buna göre kara yaşamının ve deniz yaşamının kimi memeli kısımlarının el ve ayak sistemi birebir aynıydı. gövdeden ayrılan ilk kemik(bacakta femur kolda humerus), ilk kemiği iki kemik sırası ile takip eden ikinci sıra ve son olarak eli oluşturan çoklu kemik sırası. kambur balinadan tut da insana kadar bi' çok canlının kol-bacak uzuv sıralanışı böyle.

    hülasa okunması gereken mini evrim rehberi.

    editos: imla.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap