8 entry daha
  • bu okul hakkinda atilip tutulanlari bir mezunu olarak benim mi yanli$lamam(veya dogrulamam) daha yaki$ik alir bilmiyorum, ama ne de olsa artik daha objektif(yoksa nesnel mi demeliydim hay allah)yakla$abiliyor olsam gerek bu kadar seneden sonra.

    kisaca anlatmak gerekirse, bu okul fransadaki herhangi bir okulla a$agi yukari ayni egitimi vermektedir, tek farki-ki goze en çok batan bu olsa gerek- turkiye sinirlari içinde olmasidir. bununsa en onemli nedenlerinden biri ulkemize goreve gelen fransiz ailelerin çocuklarinin okumasi içindir. ebeveynlerinden birinin turk birinin fransiz oldugu çocuklar da oldukça vardir bu okulda. yani okulun nerdeyse yarisinda fransiz kani mevcuttur, ve bu es geçilicek bir $ey degildir.
    bir de bizim yurt di$ina goreve gidip geri gelen ve çocuklarina orda ba$ladigi egitimi ordaki gibi devam edebilsin diye bu okula verenler vardir, bu ailelerin seçimidir, yargilamak gereksiz olur. tabi bu vakit bizim turk $ovenistler(tesadufe bakin bu chauvin denen adam da fransizdir) de demez mi "bizim çocuklarimiz niye oralarda turk okullarina gidemiyor, onlarin ba$i kel mi?", derler, haklidirlar. ancak bu fransizlarin dunyaca -bu okulca demiyorum- kibar ve asil taninmasi gibi bir kli$e vardir ki bu bizim ulke insanlarinin guçlu(bkz: bir turk dunyaya bedeldir) olma kli$esinden oteye gidemeyen bir okuzluktur. ne bizim okullarimizda bize guçlu olmayi ogretiyorlar(ne demekse?), ne de fransizlarda "aman $oyle kibar olun, $oyle asalet a$ilayin içinize" gibi ogretici replikler geçiyor.

    dedigim $udur ki, kendi adima konu$mak gerekirse(çunku bazilari herkes hakkinda genellemeyi çok seviyor) bu okulda hiçbir fransiz propagandasina $ahit olmadim, hiçbir beyin yikama i$lemine tabi tutulmadim(hatta fransizlari seviyorum desem yalan olur). ama eger sadece okulunda okumak ba$li ba$ina bir propagandadir denirse, bir $ey diyemem, bu durumda fransiz egitimini tercih ederim. çunku $oyle bir gerçegi de unutmamak gerekir, ve fransiz egitimi kesinlikle boyle degildir: "almanlar yenilince biz de yenilmis sayildik".(bkz: anlayan anladi)
    a$ikar olan bir $ey varsa o da birkaç ornekten topluca kiyima geçmenin abesle i$tigal oldugunu bazi zatlarin hala kavrayamami$ olmasidir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap