3 entry daha
  • volümetrik verimi en çok etkileyen şey kuşkusuz valflerdir. bir piston için an itibariyle 4 (2 emme 2 egzoz) veya 5 (3 emme 2 egzoz) valfli sistemler kullanılmaktadır. volümetrik verimi yüksek tutmak için yapılan o kadar şey vardır ki, sırf bunun için kitaplar yazılmıştır.

    volümetrik verimi azaltıcı etkenlerin başında emme valfinden giren havanın yoğunluğu vardır. havanın yoğunluğu ne kadar az olursa kapladığı hacim o kadar artar, dolayısıyla volümetrik verim azalır. hava soğuk tutulmalıdır. sıkıştırma oranının artması, piston cidarlarını ısıtarak havanın sıcaklığını artırır, bu da volümetrik verimin düşmesine sebep olur.

    volümetrik verimi etkileyen bir diğer faktör ise artık gaz oranı'dır.
    artık gaz oranı'nı tanıtmak gerekirse; genişleme zamanı'ndan sonra oluşan yanmış egzoz gazları egzoz zamanı ile dışarı atıldıktan sonra, piston üst ölü noktadan daha yukarı çıkamadığı için, üst ölü nokta ile valfler arası boşlukta artık gaz oluşur. bu gazın, toplam strok hacmine alınan gaza oranına 'artık gaz oranı' denir.
    artık gaz oranı'nın sıfır olma gibi bir ihtimali yoktur. fakat egzoz manifoldu basıncı emme manifoldu basıncından yüksek olursa, artık gazlar valf bindirmesi sırasında emme valfinden içeri kaçarlar. bu durum volümetrik verimi daha da azaltır.
    yapılması gereken emme manifoldu ile egzoz manifoldunun basınçlarını eşit tutmak, veya emme'ninkini yükseltmektir.

    emme manifoldunun basıncının yükseltilmesi de otomobillerde 'turboşarj' olarak bildiğimiz olaydır. egzoz gazı'nın dışarı atıldığı noktaya bir türbin konur. bu türbin yanındaki kompresöre bir mil işi sağlar. kompresör ise emme manifoldunun basıncını artırıp daha yüksek basınçta yakıt-hava karışımı göndermeyi sağlar. bu da volümetrik verimi, dolayısıyla da gücü artırmış olur.

    volümetrik verim, aslında bir motorun ne kadar güçlü olduğunu belirten fakat sokaktaki vatandaşın bilmediği bir terimdir. çok önemlidir. volümetrik verimi sevelim.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap