8 entry daha
  • sözlük yazarı olan bu çağdışı "sözümona akademisyen", dünyadaki lgbt örgütlerinin tamamının aynen kullandığı "cinsel yönelim" ifadesine karşı çıkmakta, sonra da beni hem homofobiklikle hem de geyliği bilmemekle suçlamaktadır. benim bugüne kadar sözlükte eşcinsellikle ilgili verdiğim aktif mücadele ve yazdığım yazılar ortadadır. arşiv taraması yapılarak hepsi bulunabilir. tabii sözlük yazarı durkheim'den arşiv taraması yapabilecek bir yetenek beklemiyoruz; çünkü kendisi daha literatür taraması yapmasını bile bilmemekte, "sexual orientation" kelimesinin dünya genelinde lgbt örgütleri ve uluslararası hukuk tarafından kullanıldığını bilmemektedir. bilmemek değil ama, öğrenmemek ayıptır. cahillikte inat/ısrar etmek ayıptır. "sexual orientation" yani "cinsel yönelim" ifadesi, yogyakarta prensipleri ile uluslararası hukuk literatürüne girmiş, bu prensipler birleşmiş milletler'in altı diline çevrilmiştir. bu metinde "cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği" (sexual orientation - gender identity) metnin her yerinde aynen bu biçimde geçer; ancak "cinsel tercih" denilen saçmalığa ve kepazeliğe en ufak bir atıf bile yoktur.

    http://www.yogyakartaprinciples.org/

    birleşmiş milletler'in internet sitesinden bu haberlerde görüleceği üzere, birleşmiş milletler de "cinsel yönelim" ifadesini aynen benimsemiştir.
    http://www.un.org/…p?newsid=41477&cr=gay&cr1=lesbia
    http://www.un.org/apps/news/story.asp?newsid=40743

    sözlük yazarı durkheim (kendisine ünlü bir sosyolog'un ismini sözlük nick'i olarak seçince, kendisini sosyoloji otoritesi zannetti herhalde. yemezler yavrum.) benim kendisine yönelik olarak dile getirdiğim hiçbir eleştiriye doyurucu bilimsel bir yanıt verememiştir. bilimsel yanıt verebilecek bilgiye ve birikime sahip değildir. yeni toplumsal hareketlere ve yeni toplumsal hareketlerin kendilerini tanımlamak amacı ile kullandığı terminolojiye aşina değildir; çünkü arşiv taraması ve literatür taraması yapabilecek kadar düzgün bir bilimsel formasyona sahip değildir. papağan gibi ezberlediği "social constructivist theory" masallarını anlatmaktadır.

    * * *

    cinsel yönelimler öğrenilmez. fransızca öğrenmek gibi bir şey mi bu? öss tercihi mi? böyle bir saçmalık olabilir mi ya! tamamen heteroseksüel ailelerde ve heteroseksüel arkadaş çevrelerinde yetişen bireyler nasıl oluyor da lgbt kimlik kazanabiliyor? deney grubun ve kontrol grubun nerde? "cinsel yönelim"in ya da cinsiyet kimliğinin ("toplumsal cinsiyet rolleri"ni kastetmiyorum, çarpıtmayalım. roller öğreniliyor ve toplum tarafından inşa ediliyor. ama cinsel yönelimler öğrenilmez! cinsel tercih diye bir şey de yoktur.) öğrenmeyle veya tercihle biçimlendiğinin bilimsel/bilişsel/davranışsal deneylerini yaptın mı? hipotezini nasıl test ettin? örnekleminde kaç tane eşcinsel var? istatistiksel p değeri olarak ne kullandın? standart sapmanı nasıl hesapladın? neye dayanarak "cinsel tercihler vardır ve öğrenilir" diyebiliyorsun?

    * * *

    sözlük yazarı olan "çakma durkheim" (gerçeği 95 yıl önce öldü. sözlükteki versiyonu tamamen çakma.), bu soruların hiçbirine yanıt veremiyor. öğrencilerine bu konuyla ilgili (yalan yanlış) bir sürü şey anlatıp ders verdiğini söylüyor, ve o bile çakma olabilir. güvenmemiz için hiçbir neden yok.

    günümüzde sosyal bilimciler arasında bile "cinsel yönelim öğrenmeyle biçimlenir, aslında yönelim değil tercihtir." cahil cümlesini açık açık, haddini bilmez bir biçimde kullanabilen hiç kimse kalmamıştır. çok anlamsız olan bu tarih öncesi fikir kırıntısında ısrar etmek, "geri kalmış bir ülkeden gelen ve bilimdeki son gelişmeleri idrak edemeyen, kendini güncelleyemeyen" çakma bilim insanlarına mahsus bir davranışçık olsa gerektir.

    benim queer theory bilmediğimi iddia ediyor. bu iddiayı ciddiye almıyorum; alırsam tartışma bu şahsın belirlediği tarih öncesi eksende ilerleyecek. biz, lgbt hareketinin bileşenleri olarak, tarihi de siyaseti de terminolojiyi de yeniden biçimlendirdik. tarih öncesi kavramlarla ilgilenmiyoruz, bugünün kavramlarını dolaşıma sokuyoruz, geleceğe ışık tutuyoruz ... daha "tarih öncesinden bugüne bile gelemeyen" çakma durkheim, geleceği hiç idrak edemez. önce bugüne gelebilmeyi başarsın bakalım, çapı yeterse tabii ki.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap