7 entry daha
  • tarihte yaşamış olan emile durkheim'ı kastetmiyorum, ancak sözlükte yazar olanı homofobiktir. kendisi eşcinselliğin bir "tercih" olduğunu iddia etmektedir. bugün türkiye'deki veya dünyanın hiçbir yerindeki hiçbir lgbt örgütü eşcinselliği "tercih" olarak görmemektedir. "sexual orientation" veya "cinsel yönelim" bunun doğru tanımlaması. eşcinselliği tercih olarak görmesi, homofobisinin kanıtıdır; çünkü bu üslup ve bu dil eşcinselliğin "tercih olduğunu, dolayısıyla değişme ihtimalinin bulunduğunu" varsaymaktadır.

    benimle tartışacak düzeyde bilgisi bulunmadığı için, seviyeme erişemediği için bana peşpeşe iki mesaj gönderip beni mallar listesine eklemiş. bu davranış çocukça. "son lafı ben koydum oturttum, oh bana cevap veremeyecek" anlayışı. sosyoloji doktorası yapıyormuş; bugün sosyolojide de cinsel yönelim bir "tercih" olarak tanımlanmaz. "toplumsal cinsiyet" denir, "cinsel kimlik" denir, "cinsel yönelim" denir, ya da "toplum tarafından inşa edilmiş toplumsal cinsiyet rolleri" vardır; ancak "cinsel tercih" diye bir lugat yoktur, eşcinselliği ve/ya trans cinsiyet kimliğini açıklamak amacıyla böyle bir terim asla ve asla kabul edilemez.

    kendi cehaletini ve homofobisini benim üzerimde test etmeye kalktı; ama havasını aldı. bireyin beyanı esastır. bugün dünyada eşcinselliğin "cinsel yönelim" yani "sexual orientation" olduğu konusunda bir oydaşma, uzlaşma, oybirliği, konsensus mevcuttur. kendisi gericiliğini, homofobisini, çağdışı ve sabit fikirli (ki bence eşcinselliğin bir "tercih" olduğu fikir kırıntısı bile değildir, saçmalıktır) anlayış(sızlığ)ını saldırgan ve pejoratif bir üslupla dile getirmektedir.

    kendisi bana bulunduğum üniversitedeki en yakın lgbt kuruluşuna gitmemi öğütlemiş. ben kendisinin en yakın psikologa görünüp homofobisini tedavi ettirmesini öğütlüyorum. homofobi bir rahatsızlıktır. eşcinselliğin "ooo piti piitii karamela sepeti" diye yapılan bir "tercih" olduğunu (sanki öss tercihi, ahah) iddia etmek, ciddi bir sorundur. aşılamayacak bir sorun değildir, literatürü biraz takip etmekle ve 5-10 seans terapiyle çözülür. eşcinsellik bir tercih değildir, ve hiçbir dış müdahaleyle değiştirilemez.

    edit: bilmiyorsa, kendisine şefkatli davranıp, öğrenmesi için örnek metinler sunalım. "lgbt bireyin beyanı esastır" çerçevesinde, lgbt örgütlerinin tezlerini burda tartışalım.

    uluslararası af örgütü'nün haziran 2011 tarihli bu çalışmasında "yönelim" kelimesi 98 kez geçerken, "tercih" kelimesi sadece 1 kez geçiyor, o da yargıtay'ın bir kararında. yargıtay'ın cinsel yönelim konusunda ne kadar bilgili olduğunu türkiyeli lgbt'lerin insafına bırakıyorum.

    http://www.spod.org.tr/…3/af_orgutu_lgbt_raporu.pdf

    * * *

    spod "sosyal politikalar, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim çalışmaları derneği", adından da anlaşılacağı üzere cinsel "yönelim" (dernek burda bağırıyor "tercih değil" diye) çalışmaları yapıyor. derneğin bir broşürü:

    http://www.spod.org.tr/…aklari_insan_haklaridir.pdf

    - cinsel yönelim bir tercih midir?
    cinsel yönelim bir tercih değildir. tercih iradi bir şekilde yapılır. kişi karşısındaki seçeneklere bakarak her zaman bir tercih yapabilir. örneğin yemek tercihi, banka tercihi, iş tercihi vb. gibi. ancak cinsel yönelim konusunda tercih yapılamaz. sadece cinsel yönelimi yaşayıp yaşamama konusunda bir tercih yapılabilir. çoğu insan için cinsel yönelim, ergenlik döneminde hiçbir cinsel deneyim olmadan ortaya çıkmaktadır. ayrıca, bazı bireyler cinsel yönelimlerini eşcinsellikten karşı cinselliğe çevirmek için yıllarca uğraştıklarını; ancak bir başarı elde edemediklerini ifade ederler. bu nedenle psikologlar cinsel yönelimi isteğe bağlı olarak değiştirebilen bilinçli bir seçim olabileceğini düşünmezler. konuyla ilgili olarak yapılan pek çok çalışma, cinsel “tercih” kavramının lgbtt bireylere yönelik ayrımcılığın meşrulaştırılması için bir zemin yarattığını ve beraberinde bir dışlanmayı getirdiğini göstermektedir.

    * * *

    kaos gl dergisinden bir yazı. yazının yazarı da benim gibi "tercih" kelimesine sinirlenenlerden:

    http://kaosgldergi.com/dosyasayfa.php?id=324

    yine kaos gl'den bir yazı, daha açıklayıcı, daha geniş kapsamlı:

    http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=2767

    * * *

    uzun lafın kısası, eşcinsellik bir "cinsel tercih" değildir, cinsel "yönelim"dir. sözlük yazarı durkheim ise, yanlışında inat/ısrar eden bir homofobiktir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap