8 entry daha
  • motorun ilk çalışma anında normalden çok yakıt tüketmesinin nedeni motor soğuksa benzince daha zengin hava-yakıt karışımına ihtiyaç duyması ve haliyle normalden fazla benzin kullanmasıdır. motor sıcakken(genelde motor soğutma suyunun 90-100 derece arası olduğu durum) moturu durdurup yeniden başlatmak yakıt tüketimini artırmaz.
    turbo arabalarda bu sistem zarar değil fayda sağlar. turbo arabalarda rölantide beklemek turbo için zararlı bir durumdur. turbo ya da eksoz sorunu olan turbolu araçların en fazla rölanti devrinde yağ yaktığını görebilirsiniz(eksozdan çıkan beyaz duman bunu gösterir).
    turbolu araçlarda motoru kapatmadan önce beklemek gerektiği inancı yanlıştır. (eskiden doğruydu) bunun nedeni olarak turbonun hemen durmadığı ve yağlama olmadığı için turboda aşınma olacağı inancı ise tamamen uydurmadır. orta devirlerde iken kapanan bir motorda turbo pervanesi milisaniyeler içinde durur. bu yanlış inanç ise eskiden tam sentetik yağlar yaygın değil iken madeni yağların motor durduğu için soğutma sistemi durmuş olan turbodaki yüksek sıcaklıkta buharlaşıp turboda kurum bırakmasından kaynaklanır. yani aslında bu bekleme turboya soğuması için fırsat vermektir, aşınma için değil.
1611 entry daha
hesabın var mı? giriş yap