1 entry daha
  • charles lynch (1736 – 1796) virginia’lı çiftçi, amerikan bağımsızlık savaşı sırasında ingilizlerden yana olanları cezalandıran düzmece mahkemenin başkanı. "linç etmek" fiili onun adından gelmektedir.

    1780 yılında birçok olayda lynch ve bazı milis komutanları virginia’da ingiliz yanlısı olduğundan şüphelendikleri insanları apar topar yakalayıp, yasadışı mahkemelerde yargılayıp kırbaçlama, malına el koyma, zorla askere alma gibi cezalara çarptırıyorlardı. lynch’in verdiği cezalar ve başkanlık ettiği mahkeme süreçleri 1782 yılındaki virgina genel meclisinin kararıyla yasal ilan edilmiştir.

    o dönem altın arayıcılığının ve bununla birlikte hırsızlığın da yoğun olduğu bir dönemdir. bu dönemde hırsızlar ve kızıldereliler için alınmış şeriflerin ve başka güvenlik sağlayanların özellikle olmadığı yerlerde yapılmıştır. zenciler bu cezalandırma sisteminden bol bol nasibini almış.

    linç, hiçbir adil yargılama olmadan insanları cezalandırma yöntemidir. linç aslında sağlıklı bir yargılamanın olmadığı gibi, bir ceza yöntemi olarak da öldürücüdür.
    (kaynak :vikipedi)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap