• aka random trees. siniflandirma (bkz: classifier) algoritmasi, gotika gibi ismi var. aslinda bir cesit karar agaci (bkz: decision tree). naif karar agaci'ndan farki ise egitim safhasinda bircok agac uretmesi (o yuzden orman, o yuzden elf) ve karar verirken (yani siniflandirirken veya genel olarak istatistik netice uretirken (bkz: regression)) bunlari kullanmasi. isin 'random' kismi da agac dugumlerindeki bolmelerin insasinda degisken seciminin 'rastgele' yapilmasindan geliyor, afaik.

    bayagi hizli, milyonluk veriyi takir takir isleyebiliyor, boyut sayisina bana misin demiyor. eksik degerlerle basa cikabilmesi faydali, siniflandirmada kullanilan degiskenlerin tahmini 'onem' mertebelerini soylemesi avantajli. muhtelif siniflandirma (machine learning) yarismalarinda milleti birincilige goturmuslugu getirmisligi mevcut. meziyeti bol.

    ha, bunu yazdim ne gecti elime? ne bileyim zaman gecmis oldu iste. yoksa vay niye simdiye kadar basligi acilmamis sozluk ne hale geldi, vay aman boyle sey olur mu rastgele orman'dan hic bahsetmemisler cok ayip diye veryansin etmek istiyor muyum? hayir. niye surekli soru soruyorum, hoca miyim ben? hayir, degilim. bu baslik cogul gibi. tekil acmayi dusunmez miydiniz? hayir, sagol. yani.

    (bu arada sf dergisi nesretsem ismini random forests koyarim. "dark tales" demis adam mesela, ondan iyidir.)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap