5 entry daha
  • ''benz yaygin olarak benzinle calisan otomobilin mucidi olarak bilinir. cagdaslari olan diger alman mucitler olan gottlieb daimler ve wilhelm maybach ile ayni anda ayni proje uzerinde calismislardir, ancak benz önce calismasinin, ardindan da icten yanmali motorun otomobillere uygulanabilirligini saglayan butun sureclerin patentini almistir. karl benz 1878'de tasarladigi ilk motorunun patentini 1879'da almistir.

    benz 1885'te dunyanin satmak amaciyla uretilen ve benzin motoruyla calisan ilk otomobili olan motorwagen'i uretti. uc tekerlekli, onden dondurulen bu arabada motor arka tarafta, yolcularin tam altindaydi. diger icatlari arasinda, karburator, gaz/fren sistemi, bir pilden elektrostatik kivilcimlanmayla atesleme sistemi, buji, debriyaj, vites degistirme sistemi, ve radyator vardir.

    karl benz 1896'da boxer tipi motoru tasarlamis ve yine ayni yil patentini almistir. bu motor hala motorsporlarında temel tasarım prensibi olarak kullanilir.

    benz ayrica daimler-benz, mercedes-benz, ve daimlerchrysler sirketlerinin atasi olan benz sirketi'ni de kurmustur. olmeden once icatlarinin sayesinde olan 1920'lerdeki otomobil patlamasini gorebilmistir.''

    kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/karl_benz
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap