22 entry daha
  • muzikolojik terim anlamı tamamen uyum ile ilgilidir. temelinde, ortaya çıkışında notaların ortak doğuşkanlarının (harmonic denir buna da ingilizcede, o derece ilgilidir yani) niceliği sözkonusudur, iki nota arasında ortak doğuşkanlar ne kadar fazlaysa o kadar uyumlu, ne kadar azsa o kadar uyumsuzdur.

    içinde armoni barındıran ve diğer tonal müziklere göre uyumsuz aralıklara daha çok meyledilen jazz'da bile sürekli tonik ve dominant döngüsüyle gerilim/çözülüm yaratılır, bunu yaratırken kullanılan temel şey ise aslında yine uyumdur. aslında gayet uyumlu olan akorlara, daha fazla "az ortak doğuşkan" barındıran aralıklar eklenir.

    müzikte armoni kavramı aslında neredeyse tamamen tonik/dominant ilişkisi üzerine kuruluyken, akor kelimesi yerine de kullanan ("oo ne güzel armoniler basmışın hocam" tarzında çoğul ekiyle birlikte çokca rastlandığı gibi) leş piyasa müzisyenlerinden dolayı birbiriyle karıştırılmaktadır.

    tonik/dominant gibi fonksiyonel ilişkiler barındırmayan atonal müzikte de genelde armoni yerine çokseslilik terimi kullanılır.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap