3 entry daha
  • o zamanki adıyla avrupa topluluğu olarak geçen, 1985 yılında 12 üyeli olan ve bu 12 üyenin 5 ile imzalanan antlaşmadır. amaç ülkeler arasında gerekli kordinasyonu sağlayarak kişilerin serbest dolaşımına olanak sağlamak ve yabancıların bir ülkeden giriş yaparak veya bir ülke için vize alarak -gerekli altyapı ve güvenlik sağlandığı için- diğer ülkeleride dolaşabilmesi esasına dayanır. ab'nin oluşumunda en büyük etken olan üyeler arası eşitlik ve uyumluluğun getirisi olan bir yapı ve zorunluluktur.

    unutulmamalıdırki; anlaşmayı imzalay 5 ülkeden biri almanya değil, batı almanya'dır. diğer ülkeler fransa ve benelüx ülkeleri.

    1997 yılına kadar (amsterdam zirvesi), schengen avrupa birliği hukukuna dahil olan bir anlaşma değildi. amsterdam anlaşması ile ab hukukuna dahil olmuştur. diğer taraftan unutulmamalıdırki, schengen e dahil olan her üye schengen alanına dahil değildir. bunun nedeni ise ülkenin sınır kontrollerini ve gümrüklerini kaldırmak istmemesinden ve/veya anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirememesinden kaynaklıdır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap