1 entry daha
  • eski yunan edebiyatının kısmi devamı sayılan ve ortaçağ sonlarına kadar etkisini sürdüren edebiyat.

    kimi kaynaklarda m.s. ikinci yüzyılda bittiği belirtilse de gerçeği yansıtmadığı aşikar. bilindiği üzere italyan şair dante'ye (13. yy sonu 14. yy başı) kadar doğu roma imparatorluğu topraklarında latince eserler verilmiştir. dante'nin ilahi komedya'yı italyanca yazmayı tercih etmesiyle latin edebiyatının da devri kapandı diyebiliriz.

    görkemli yunan edebiyatıyla yarışacak denli önemli edebiyatçılar içeren latin edebiyatı, yunan edebiyatının aksine daha çok şairleriyle tanınır. özellikle latinlerin homeros'u sayılan vergilius, latin edebiyatının hiç kuşkusuz en önde gelen ismidir. vergilius'un başyapıtı ise homeros'un ilyada ve odysseia'sı ile kıyaslanan aeneis adlı destanıdır. ancak vergilius'u dünya çapında ünlü yapan ise ilahi komedya adlı eserinde dante'nin ona rehber/yol gösterici rolünü vermesidir.
    vergilius dışında, horatius, ovidius, lucretius gibi lirik şairler latin edebiyatının olduğu kadar, avrupa edebiyatının gelişimi açısından da büyük önem arz ederler. özellikle yeniçağ başlarında oluşan klasisizm akımı temelini eski yunan ve latin edebiyatına dayandırmıştır.
    seneca ve tacitus da diğer önemli latin yazarlarıdır.

    günümüzde latin edebiyatı halen etkisini sürdürmektedir diyebiliriz. zira hemen hemen tüm dünyada (bu arada türkiye dahil) latin dili ve edebiyati okutulmaya devam ediyor. doğal olarak da etkileşimler sözkonusu.

    dileğimiz de bu görkemli edebiyatın, her daim okutulmaya devam etmesi yönünde.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap