8 entry daha
  • garip bir ülke bu, 1980'de darbe oluyor ve joao bernardo vieira adlı diktatör ülkeyi yönetmeye başlıyor. bütün darbe sonraları gibi politik rakiplere karşı baskı kuruluyor; ancak güç tam olarak vieira'da değil, 1980'lerde de 90'larda da "darbeciye darbe" girişimleri oluyor ancak darbenin gücü koltuğu kaybetmesine neden olmuyor.

    1994'te uluslar arası baskılar sonucunda vieira seçim yaptırmaya karar veriyor. eh, tabii adam tek başına her şeye karar verdiği için seçimler olacak diyor oluyor. "bana oy vereceksiniz" diyor, bakıyorsun hakikaten veriyorlar. muhalifler seçimlerde hile olduğunu iddia edip sokaklara dökülüyorlar. bir ara o kadar dökülüyorlar ki iç savaş çıkıyor. bu durum 1999'da vieira'nın istifa etmesine kadar devam ediyor. 2000 yılında seçim yapılabiliyor ve bingo! sonunda adam gibi bir seçim yapmayı başarabilen bu ülke, insanların istediğini seçmesine izin veriyor ve eski muhalif ve sosyal yenilik partisi başkanı kumba yala ülkenin yeni başkanı oluyor. bu aradaki süre içinde de başkan olan adam malam bacai sanha.

    sonra insanlar mutlu mesut yaşamışlar. yok yok öyle olmuyor maalesef, 3 sene sonra tekrar bir askeri darbe oluyor; ancak bu kez kan dökülmüyor. henrique rosa adlı bir iş adamı geçici devlet başkanı oluyor; elbette ki bu darbe de vieira yanlısı. 2005'te yapılan seçimlerde vieira tekrar başkan seçiliyor. burada iktidar kanadının lider yetiştirme konusunda ne kadar sıkıntılı olduğunu görebiliyoruz, adamlar 25 sene boyunca aynı adam tarafından yönetilmişler hala aynı adam.

    neyse muhalifler demokrasiye inançlarını yavaş yavaş kaybetmeye başlıyor olacaklar ki vieira'ya birkaç suikast girişiminde bulunuyor ancak hedef sürekli kurtulmayı başarıyor. sonuçta muhaliflerin gözünden bakınca acayip bir durum, indiriyorsun indiriyorsun geri geliyor herif, ikinci sınıf korku filmi gibi anasını.

    en sonunda 2009 mart ayında vieira bir suikast sonucu ölüyor ve haziranda acil bir seçimle malam bacai sanha başa geliyor ki onun da vieira'nın yedeği olduğunu söylemeden geçmeyelim.

    bu arada ülkede her afrika ülkesinde olduğu gibi etnik grup çeşitliliği var. balanta en büyük etnik grup, bunun dışında manjack, mandinka, jola gibi etnisiteler de mevcut. vieira'nın etnisitesi papel. dini imanı para olduğundan demiyorum, cidden bu ahah. gine bissau'nun yüzde 5'ini oluşturuyorlar. tek demokratik seçimle gelen kumba yala ise balanta.

    bu hikayede geçen kişiler:
    joao bernardo vieira
    kumba yala
    henrique rosa
    malam bacai sanha
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap