8 entry daha
  • o kadar bet bir tanımlamadır ki bu "terör örgütü", bunun yüzünden "örgüt" kelimesi tek başına meşruiyet ve yaygın kullanım bulamamaktadır.

    örgüt dendiği anda terör ve buna benzer musibetlerin çağrışımı tanımların, cümlelerin ve metinlerin üzerine öyle ağır bir gölgeyle çökmektedir ki insanlar dertlerini anlatmak için örgüt gibi yalın ve masum bir kelime yerine organizasyon, kurum, kuruluş, vs. gibi alternatiflere meyletmek zorunda kalmaktadır.

    misal, türkiye'de bir iş planı yapan hiçkimse "örgütsel yapılanma" yahut "örgüt şeması" demez, diyemez çünkü götünden uyuz olur, ulan biz suç işlemek için teşekkül mü oluşturuyoruz burada diye düşünür veya öyle anlaşılmaktan tırsar. onun yerine efendi gibi "organizasyon şeması" ifadesini kullanır. veya bir şirkette çalışanların hiyerarşik yapıya göre özlük haklarından söz eden belgelerin doğal tanımı aslında "örgütsel belgeler"dır. ama hiçbir idari işler müdürü masasının arkasındaki rafta duran bu konuya ait klasöre yatay biçimde "örgütsel belgeler" etiketini yapıştırmaz; buna "organizasyon dokümanları" der, rahat eder.

    türkçe'de her nasılsa "örgüt" kelimesini içeren bir biçimde tesmiye edilen dünya sağlık örgütü'nün yahut islam konferansı örgütü'nün unvanlarına bile acaba bunlar bölücü mahiyette oluşumlar mıdır gözüyle bakılmaktadır. geçmiş olsundur, örgüt kelimesinin bağımsızlığını ilan edip bu saatten sonra terör kavramıyla arasındaki bağı koparması pek müşküldür.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap