2 entry daha
  • almanya’nın dresden şehrindeki, günde 10 ile 12 saat boyunca ziyaretçilere açık volkswagen üretim fabrikası. fabrikanın tamamı camekandan oluşmakta. dolayısıyla içeri girmeden bile ne olup bittiği gözlemlenebilir.

    şehrin içine fabrika kurmak abes gibi görünse de, gerek fabrikanın modern yapısı, gerekse lojistik anlamda fabrikanın içine kadar giren mevcut tramvay sayesinde şehre giren çıkan tırlar, kamyonlar görmüyorsunuz.

    fabrikanın içine kadar giren bu tramvaydan indirilen parçaları, insansız robotlar alıyor ve üzerlerinde bulunan kodlara göre gerekli yerlere sessiz sedasız ulaştırıyor. otomatik yürüyen bant etrafında çalışan ekip tüm elle yapılacak işleri yapıyor. yürüyen bant dediysem aklınıza hemen endüstriyel şeyler gelmesin. yere sıfır, yerde kullanılan malzemenin aynısı, sadece yürüyeni.

    üretim aşamasının bazı dönemlerinde araçların kaldırılması, yan çevirilmesi, montaj ve kontrol açısından gerekli olabiliyor. mühendis kullandığı bilgisayar sayesnde kolaylıkla aracı istediği kadar yükseğe kaldırabiliyor veya istediği gibi açı verebiliyor.

    üretimi tamamlanan araçlar yapının, kule şeklindeki camekan otoparkına bırakılıyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=wq9xcusf2gk
    http://www.youtube.com/watch?v=0558cgboaju
    http://www.youtube.com/watch?v=1drkb-s_dfy
hesabın var mı? giriş yap